Blogi 24 – Menestyvät tiimit, osa 6/8 => innostava päämäärä ja selkeät tavoitteet, molempia tarvitaan

Innostava päämäärä ja selkeät tavoitteet. Menestystä tavoitteleva tiimi tarvitsee molemmat. Keskityn tässä kirjoituksessa enemmän päämäärään joten aloitetaan siitä.

Päämäärä on se suunta, jota kohti menestystä tavoitteleva tiimi suuntaa tekemisensä. Päämäärä on jotain suurta ja merkityksellistä, minkä tiimi tai yhteisö haluaa yhdessä saavuttaa valitsemassaan toimintaympäristössä. Päämäärän tavoittelu on ”matkan” tekemistä tai ”prosessi”, jossa päivittäinen yhdessä tekeminen, toisilta oppiminen, kehittyminen ja seuraavaan asiaan keskittyminen ovat keskiössä. Koripalloliiga NBA:n yksi tämän hetken arvostetuimmista valmentajista Gregg Popovich kuvaa hänen johtamisfilosofiaansa liittyvää päämäärän tavoittelua näin.

Popovich goals iso

Tämän Gregg Popovichin ajatuksen voi soveltaa minkä tahansa tiimin tai yhteisön päämäärän tavoittelun punaiseksi langaksi. Päämäärän saavuttamista ei voi seurata päivittäin tai viikottain, sillä mitään konkreettista tarttumapintaa etenemisen mittaamiseen ei ole. Päämäärän tavoittelu on ihmislähtöistä päivittäistä tekemistä, jossa mm. ”onnistumme yhdessä” -hengen ylläpitäminen ja tiimiläisten henkilökohtaisen kasvun tukeminen ovat johtamisen keskiössä.

Päämäärän tavoittelu ”matkana” tai ”prosessina” on eri juttu kuin mitattava lyhyen tai pitkän aikavälin tavoite

Gregg Popovichin lähestymistapa sopii joukkueurheiluun (tosin ei sielläkään kaikille), mutta lienee työelämän toimintaympäristöön sellaisenaan liian humaani. Työelämässä puhutaan mielummin tavoitteista, joita voi mitata ja seurata, säännöllisesti. Päämäärän tavoittelu ”matkana” tai ”prosessina” ei ole sitä, mutta ”matka” tai ”prosessi” -ajattelu on hyvä apuväline mitattavan tavoitteen saavuttamiseen. ”Matkan” tai ”prosessin” tekeminen on sitä ajattelua ja tekemistä, missä tiimin tai yhteisön yhteishenki ja yhdessä tekemisen intohimo kehittyy.

Työelämä tarvitsee mitattavia tavoitteita, eikä ”matkan tekeminen” tai ”prosessi” ole sellainen. Mitattavan tavoitteen määritteleminen antaa tiimeille ja yhteisöille mahdollisuuden mitata säännöllisesti asioiden toteutumista ja onnistumisia, myös yksilötasolla.

Screen Shot 2016-03-23 at 13.59.34

Vuoden 2017 Nordic Business Forumissa vieraillut Patrick Lencioni puhui yritystoiminnan osalta ihmisten välisen toiminnan merkittävästä vaikutuksesta työyhteisön onnistumisessa. Hän kuvasi alla olevan kuvan kautta asiaa seuraavasti. Useimmat yritykset keskittyvät perinteisesti nk. ”smart” -puoleen (asioita ja etenkin mitattavia tavoitteita). Ne yritykset, jotka ymmärsivät myös”healthy” -puolen (ihmisiin ja vuorovaikutuksen liittyvää) merkityksen ja panostivat siihen, pärjäsivät vain ”smart” -puoleen panostavia paremmin. Yksinkertaista ja vaatii siis asioiden lisäksi ihmisiin, heidän vahvuuksiin ja vuorovaikutukseen keskittymistä.

Screen Shot 2017-10-18 at 10.00.47

Eli…  Jos haluat luoda menestyvän tiimin tai yhteisön, huomioi sekä asiat että ihmiset. Huomioi mitattavat tavoitteet ja innostava päämäärä. Näiden alla olevan viiden asian toteutuminen tiimissä tai yhteisössä auttaa niin mitattavien tavoitteiden, kuin myös innostavan päämäärän saavuttamisessa. Ja toteutuminen vaatii johtamista ja johtajuutta.

Kommunikaatio ja vuorovaikutus vahvistavat uskoa päämäärän ja tavoitteen saavuttamiseen

Kommunikaatio on menestyvän tiimin rakentamisessa ydinroolissa: kommunikaation tavoitteena on luottamuksen rakentaminen ja vahvistaminen. Kommunikaation ja vuorovaikutuksen tehtävänä on saada kaikki mukaan yhteiseen tekemiseen. Parhaan tuloksen saa silloin kun päämäärästä ja tavoitteista kommunikoidessa saa jätetettyä tiimiläisiin positiivisen ja innostuneen tunteen. Kun tiimiläisillä on ymmärrys omasta roolista ja fiilis että ”onnistumme yhdessä” on mahdollista, on yhteishengen ja luottamuksen kehittymismahdollisuus tosiasia.

Screen Shot 2016-03-23 at 13.51.41

Kommunikaation tulee pyrkiä kaikin keinoin vahvistamaan tiimiläisten uskoa itseensä, toisiinsa, yhteiseen tekemiseen ja yhteisen tavoitteen saavuttamiseen. Teot tiimiläisten kesken sitten vahvistavat päämäärään ja tavoitteeseen pääsyä, tai heikentävät sitä.

Luottamus antaa päämäärän ja tavoitteen tavoittelulle siivet

Tiimiläisten keskinäinen luottamus on väline matkan tekemiseen ja kommunikaatiolla, vuorovaikutuksella ja esimerkin näyttämisellä on sen syntymiseen avainasema.

Luottamukseen perustuvassa tiimityössä jokaisen pitää ymmärtää roolinsa tiimissä. Luottamus toiseen on sitä, että “kaveria ei jätetä” tai “yhdessä olemme enemmän”. Jos yksittäinen tiimiläinen uupuu päämäärän tai tavoitteen tavoittelussa, niin hän voi luottaa, että muut auttavat hänet takaisin tavoitteen perään.

Tiimin kasvu rasitukset ja onnistumiset

Yhteinen vastuu = yhteiset tavoitteet ilman omaa agendaa

Menestyvissä tiimeissä kaikki tavoittelevat yhteistä päämäärää ja tavoitetta samassa veneessä. Niissä ei ole pikaraidetta nopeimmille, jotka sitä myöten pääsisivät nopeammin tavoitteeseen.

Menestyvissä tiimeissä tiimiläisten tulee ymmärtää, että niin kauan kun he ovat tiimin jäseniä, he tavoittelevat päämäärää ja tavoitetta YHDESSÄ – ja ovat osa jotain suurempaa kuin he itse. Tämä on yksi tärkeimmistä asioista tiimin yhtenäisyyden, kehittymisen ja työrauhan kannalta – kyse ei ole yksilöstä vaan tiimistä ja sitä kaikki eivät hevin osta ja oivalla

Screen Shot 2016-03-23 at 13.55.04

Yksilöllä on tietenkin rooli yhteisen vastuun rakentamisessa ja kehittämisessä ja hänen tulee huolehtia omasta roolistaan, itseään johtamalla ja itseohjautumalla. Mutta pelkkä yksilön vastuu ei auta tiimiä yhteisen päämäärän ja tavoitteen saavuttamisessa. Tässä samassa yhteydessä muistutan, että ihmisten itsensä johtamisen ja itseohjautuvuuden taidot ovat erilaisia. Jotkut tarvitsevat enemmän tukea kuin toiset. Kaikki kuitenkin hyötyvät tuen saamisesta.

Toisista välittäminen auttaa tavoitteen saavuttamisessa

Välittäminen on palvelemista ja tekemistä ilman että siitä odotetaan henkilökohtaista palkintoa. Välittäminen edesauttaa tiimejä silloin kun sitä tapahtuu luottamuksen ja yhteisen vastuun ilmapiirissä. Silloin välittämisen ”palkintona” välittäjälle on arvostus, kunnioitus ja muiden huomiointi.

Moni saattaa kuitenkin kiireessä priorisoida omat tarpeet yhteisen edun edelle. Näin ei pitäisi toimia. Ajatuksen pitäisi olla: “minäkin onnistun kun välitän kaverista ja autan häntä”

“The key ingredient to stardom is the team.”– John Wooden

Jotta tiimi lähtee yhteisrintamassa yhteisen päämäärän ja tavoitteen perään, tulee toisista välittämisen olla valmentavan johtamisen ja johtajuuden sekä tiimityön ytimessä.

Ylpeä tiimi toimii aina yhdessä

Menestyvän tiimin ylpeys on positiivista. Se on tervettä ylpeyttä yhteisestä laadukkaasta tekemisestä. Se on ylpeyttä kasvamisesta ja oppimisesta, se on ylpeyttä tiimiin kuulumisesta. Se ei ole turhamaisuutta joksi ylpeyskin usein mielletään.

Ylpeys on päämäärän ja mitattavan tavoitteen saavuttamisen osalta todellinen voimavara. Ylpeys on todiste siitä, että olet a) tehnyt työsi hyvin tai b) olet ollut osa tiimiä tai yhteisöä joka on tehnyt työnsä hyvin. Ylpeys on todiste sinulle itsellesi, tai teille, siitä että kädenjälkesi tai kädenjälkenne on jossain asiassa. Ylpeys antaa tiimille ja tiimiläisille mahdollisuuden juhlia päämäärään ja tavoitteeseen pääsyä sekä entisestään vahvistaa heidän keskinäistä luottamusta.

Ylpeä tiimi toimii aina yhdessä. He luottavat toisiinsa, haluavat toimia yhdessä ja välittävät toisistaan. Näin toimimalla päämäärän ja tavoitteen saavuttaminen on todennäköisempää kuin silloin kun jokainen vetää omasta narusta omaa etuaan ajatellen.

…….päämäärästä ja tavoitteesta kirjoitettaessa pitää tietysti vielä lopuksi siteerata edesmennyttä koripallovalmentaja John Woodenia. Hän sanoi aikoinaan, että hänelle merkittävin menestyksen mittari oli se, miten lähelle omaa potentiaaliaan yksilöt ja tiimi pääsivät kehittymisessään. Tässä on hyvä päämäärä ja tavoite kaikille!

 

Jos haluat apua tiimihengen ja yhteisen suunnan rakentamisessa sinun tiimillesi niin ota yhteyttä / Mikko +358 40 770 8490

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s