Blogi 6 – Seitsemän vuotta sitten, seitsemän sääntöä kumppanuuksien kehittäjille

”Kaikki alkaa yhteisistä arvoista, tahdosta ja pelisäännöistä. Näiden pohtiminen on suomalaisten bisnesjohtajien mukaan avain kumppanuuteen. Ei riitä, että pelisäännöt määritellään kumppanuuden alussa, vaan niitä on tarkasteltava säännöllisesti sen edetessä”. – Nämä olivat alkusanat Kumppanuuden käsikirjassa, joka syntyi 80 suomalaisen johtajan sparrauksen ja pohdinnan tuloksena vuonna 2008.

Kumppanuuden käsikirja 2008 koostuu seitsemästä kohdasta. Käsikirjassa on rutkasti tekstiä kuhunkin sääntöön liittyen joista kirjaan tähän vain muutaman lauseen.

Screen Shot 2016-04-20 at 09.33.07

Sääntö 1. Yhteiset arvot, yhteinen tahtotila

Tahtotilan määritteleminen on käsikirjan tekijöiden mielestä kysymys, joka pitäisi miettiä ennen etenemistä. Myös kumppanuuden tavoitteet tulee määritellä heti.

Sääntö 2. Asiakasfokus

Mieti tarkkaan, kuka tai ketkä ovat yhteisiä asiakkaita. Kuka yhteisen asiakkaanne asiakas? Varmista asiakkaalle tulevat edut.

Sääntö 3. Kumppanuuden johtaminen

Kenen vastuulla on kumppanuuden johtaminen? Varmista kumppanuuden avainhenkilöt, selvitä yhteiset vastuualueet ja riittävä osaaminen.

Sääntö 4. Mittarit ja tavoitteet

Miten mittaamme kumppanuutta? Selvitä yhteinen lähtötila ja tavoitetila. Ennakoi yhteinen bisnespotentiaali ja seuraa aktiivisesti valittuja mittareita.

Sääntö 5. Viestintä ja toimintatavat

Viesti kumppanuuden tarkoitus koko organisaatiolle. Toimi sovittujen sääntöjen mukaisesti, huomioi toimintaympäristön muutokset ja reagoi niihin.

Sääntö 6. Kehittäminen

Tee kehittämisestä jatkuvaa ja säännöllistä, ota asiakas mukaan kehittämiseen. Muista aktiivinen ote ja vuorovaikutus, etene askel kerrallaan.

Sääntö 7. Jatkuvuus vai exit

Kysy säännöllisesti kaikilta osapuolilta, lähtisimmekö edelleen tähän kumppanuuteen jos olisimme nyt valinnan edessä? Sovi ennen kumppanuuden aloittamista myös se, milloin ja miten kumppanuus päättyy, jos se päättyy.

——-

Vaikka välineet ja maailma muuttuu niin kumppanuudet pysyy. Jokaisen toimintaympäristössä on useita erilaisia kumppanuuksia. On bisneskumppanuuksia, kaverisuhteita, parisuhteita, jne….. Kun asiaa pohtii tarkemmin niin aika monet näistä kumppanuuksista perustuu yhteisiin arvoihin ja yhteiseen tahtotilaan, kumppanuuden mallista riippumatta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s