Blogi 25 – Menestyvät tiimit, osa 7/8 => standardit (lue: yhteisesti sovitut toimintatavat) pelisääntöjen sijaan

Tiimiin tai yhteisöön sopii standardit pelisääntöjen sijaan. Ja kerron miksi…. Kun yhteisössäsi tai tiimissäsi on pelisäännöt, tulee vastaan aina tilanteita, joissa pelisäännöt ja omat ajatuksesi menevät ristiin. Et ole pelisääntöjen kanssa samaa mieltä mutta kuitenkin noudatat niitä…

Jos yhteisössä tai tiimissä on pelisääntöjen sijaan standardit voi tilanne olla toinen. Kun standardit (yhteiset toimintatavat) on yhdessä mietitty ja sovittu, muodostuu niistä arkinen tekemisen käytäntö ja toimintatapa ennemmin tai myöhemmin.

Jos yhteisössä tai tiimissä on pelisääntöjen sijaan standardit, jotka on yhdessä mietitty ja sovittu, tulee niistä arkinen käytäntö ja toimintatapa ennemmin tai myöhemmin

Mitä eroa sitten säännöillä ja standardeilla on?

Säännöt:

  • Säännöt ovat yleensä ylhäältä alaspäin annettuja (poikkeuksiakin löytyy)
  • Säännöt koetaan velvollisuuksiksi ja niiden noudattaminen aiheuttaa joskus tuskaa
  • Sääntöihin kiinnitetään huomiota muiden asioiden kustannuksella. Mietimme mikä säääntö on, emmekä sitä mitä meidän tulisi tehdä.
  • Säännöt eivät ole aina “yksi koko sopii kaikille” –mallia johtuen tiimin jäsenten erilaisista odotusarvoista
  • Sääntöjen sanamuoto on usein kielteinen

Screen Shot 2016-03-30 at 17.45.14

Standardit (lue: yhteisesti sovitut toimintatavat)

  • Tiimit tai yhteisöt rakentavat standardit itse. Standardit eivät tule tiimille tai yhteisölle annettuna
  • Tiimin tai yhteisön on helpompi sopia standardit negatiivis-sävytteisten sääntöjen sijaan
  • Sanamuoto standardien kuvaamiseen on niiden tärkein osa
  • Esimerkkejä standardeista:
    • “Olemme aina ajoissa” (vs. sääntö ”älä myöhästy)
    • ”Olemme rehellisiä toisillemme”
    • ”Arvostamme toisiamme tiimissä ja yhteisössä”

Standardeja kuvaavat sanat ovat se juttu joka erottaa ne säännöistä. Jos säännössä lukee “älä myöhästy” ja standardissa “olemme aina ajoissa” niin viestin vastaanottaja kokee nämä asiat eri tavalla. Toinen viesti kieltää ja toinen luo yhteisöllisyyttä. Asia on siis sama, mutta standardin teksti luo yhteiselle tekemiselle fiiliksen ja rakentaa positiivista ilmapiiriä.

Standardin teksti luo yhteiselle tekemiselle fiiliksen ja rakentaa positiivista ilmapiiriä

Standardit kuvaavat aihetta “näin me toimimme täällä”. Myös se, että asioista puhutaan “me”-muodossa viestittää vaikuttavasti. Käytetty kieli rakentaa yhteishenkeä ja muistuttaa yhteisestä vastuusta. Käytetty kieli jättää kaikille henkilökohtaisen sekä yhteisen vastuun toimia standardien mukaisesti.

Standardeihin perustuvan tiimin johtaminen

Kun tiimi luo itse toimintansa standardit niin heitä on kuultu. He ovat saaneet äänensä kuuluville ja ihmislähtöinen johtaja on kuunnellut heitä => Johtaminen on valtaa ja päätöksentekoa ja valta perustuu asemaan tai osaamiseen. Ihmislähtöisessä johtamisessa kuunteleminen on tärkein väline. Kun ihminen saa sanoa sanottavansa, niin hän useimmiten tyytyy siihen että isommalla vallalla oleva tekee tai toteaa päätöksen syntyneen. Päätös voi perustua sanojan mielipiteeseen mutta voi myös perustua johonkin muuhun (Tämä oli ehkä vähän rankka selitys sille miksi valtaa nauttivan kannattaa harrastaa kuuntelua päätösten tukena mutta näin se menee).

Kun tiimi luo itse toimintansa standardit niin heitä on kuultu. He ovat saaneet äänensä kuuluville ja ihmislähtöinen johtaja on kuunnellut heitä

Standardit on mahdollista luoda kun tiimi tai yhteisö ymmärtää suunnan ja maalin samankaltaisena ja sitoutuu siihen. Jos suunta ja päämäärä on epäselvä, ei standardejakaan tarvita. Standardit luovat positiivisuutta kun kysymyksessä on tiimin rakentaminen, kehittäminen, kehittyminen tai yhteistyön lisääminen. Ihmislähtöinen johtaminen on standardienkin käyttöönotossa avainasemassa.

Screen Shot 2016-03-30 at 17.47.14

Ihmislähtöinen johtaja haluaa rakentaa menestyvän tiimin. Tällöin tavoite on luoda siis ympäristö, jossa

  • kaikki kokevat olevansa arvostettuja
  • tiimin kaikki jäsenet ottavat johtajuutta
  • jokainen tiimiläinen voi onnistua ja näyttää osaamisensa

Yhdessä sovitut standardit innostavat tiimiä yhteiseen tekemiseen. Standardit auttavat luottamuksen rakentumisessa tiimiläisten välille ja oikein johdettuna rakentavat välittämisen kulttuurin tiimiin.

 

Jos haluat apua standardien luomisessa sinun tiimillesi niin ota yhteyttä. Mikko +358 40 770 8490.

Yksi kommentti artikkeliin ”Blogi 25 – Menestyvät tiimit, osa 7/8 => standardit (lue: yhteisesti sovitut toimintatavat) pelisääntöjen sijaan

  1. Paluuviite: Menestyvässä korisjengissä toimii toimivan työyhteisön elementit | Mikko Tanner

Jätä kommentti