Blogi 8 – Kilpailuetu ja sen uskollinen palvelija Kilpailukyky

Aloitetaan siitä että kun Suomessa puhutaan Kilpailukyvystä niin tarkoitetaan Kilpailuetua. Tai menikö se sitten niin että kun puhutaan Kilpailuedusta niin tarkoitetaan Kilpailukykyä. Vai miten se menikään…..

Ensin pari tilastoa: Kun sanat laittaa Googleen niin 20.11.2015 Kilpailukyky saa 489.000 mainintaa ja Kilpailuetu 256.000 mainintaa.

Laskin sanat Matti Alahuhdan vastikään ilmestyneestä kirjasta.

Screen Shot 2015-11-25 at 10.10.56.png

Entäpä mitä Wikipedia sanoo näistä kahdesta?

Kilpailukyky: Kilpailukyky merkitsee toimijan, yleensä yrityksen, toimialan tai kansantalouden, kykyä selviytyä taloudellisen kilpailun olosuhteissa. Kilpailukykyä voidaan arvioida esimerkiksi hinnan, markkinoinnin tai tietotaidon perusteella. Se voidaan lisäksi mitata erikseen kotimaisilla ja kansainvälisillä markkinoilla

Kilpailuetu: Wikipediassa ei ole sivua tai selitystä termille Kilpailuetu.

Miten Nobel-palkittu Daniel Kahnmannin ajatukset sopii tähän?

Daniel Kahnemann puhuu kirjassaan ”Thinking, Fast And Slow” kahdesta systeemistä ajattelussamme. Ne ovat systeemi 1 ja Systeemi 2. Systeemi 1 on intuitiivinen ajattelumme joka toimii automaattisesti ja nopeasti, ilman tsemppiä tai tiedostettua kontrollia. Systeemi 2 on hidas ja laiska. Se aktivoituu etenkin asioista jotka vaativat ajattelua. Systeemi 2:n toiminnot liittyy usein toimintaan, valintoihin tai keskittymiseen. Systeemi 2:lla on myös kyky muuttaa Systeemi 1:n valintoja, muuttamalla huomioinnin tai muistin automaattiset valinnat pohdinnan kautta muuksi.

Koosteena: Suurin osa mitä sinä mietit perustuu Systeemi 1:sen pohdintoihin. Mutta Systeemi 2 ottaa ohja kun asiat menevät vaikeaksi. Samaten Systeemi 2:lla on useimmiten viimeinen sana. Kun ihmisillä on tavoitteena saavuttaa jokin ajatus, niin me valitsemme useimmiten helpoimman tavan. Eli sen, joka vie vähiten energiaa. Voisiko tässä olla syy siihen että puhumme enemmän kilpailukyvystä kuin kilpailuedusta. Se kun on huomattavasti helpompaa ja vähemmän rasittavaa.

Mitä koriksen ex-pelinjohtaja miettii tästä?

Vaihtoehto 1. Lähdetään peliin ja tehdään parhaamme = Systeemi 1, intuitiivinen ajattelu ja ollaan kilpailukykyisiä.

Vaihtoehto 2. Mietitään mitkä ovat vahvuutemme ja miten peittoamme niiden avulla vastustajan = Systeemi 2, syvällisempi ajattelu ja pyritään löytämään kilpailuetu.

Miten sitten bisneksessä…. miten asian voisi kuvailla yhdellä kuvalla?

Screen Shot 2015-11-25 at 10.10.12.png

  1. Me voimme myydä tuotteita ja palveluja – Kilpailuetu voi olla hetkellinen mutta yleensä kysymys on Kilpailukyvystä
  2. Me voimme tuottaa asiakkaalle etua esim. konsultatiivisella myynnillä – edelleen kilpailukykyä ja erittäin harvoin kilpailuetua.
  3. Me voimme tuottaa etua asiakkaan asiakkaalle – löydetään vahvuutemme ja pyritään tuottamaan lisäarvoa asiakkaamme bisnekselle.

Onko siis kysymys siitä, että suomalaiset puhuvat Kilpailukyvystä koska se on helpompaa kuin Kilpailuedun miettiminen? Miten saamme suomalaiset miettimään enemmän Kilpailuetua ja tuottamaan näin ainutlaatuista lisäarvoa asiakkailleen.

 

 

————-

 

 

Linkedin kommentti

Screen Shot 2015-11-26 at 22.17.26.png

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s