Blogi 10 – Kaikki alkaa jostain => teosta tai tapahtumasta

Jotkut uskovat että asiat muuttuvat ajatuksen voimalla. Toiset taas uskovat että muutokset tapahtuvat vain tekemällä. Tässä muutama ajatus tähän jälkimmäiseen kaaoksen, summittaisen kokeilun ja säännöllisyyden käynnistäminä.

Kaaos

Yksi kaaokseen luottava esimerkki on nk. perhosefekti. Tämä siis vertaus siitä, että perhosen siiven iskut maapallon toisella puolella voivat saada aikaan myrskyn toisella puolella maapalloa. Ilmiön keksi meteorologi Edward Lorenz ja hän teki idean tunnetuksi esitelmöidessään 1970-luvulla Washingtonissa. Siellä hän kysyi retorisesti, ”Voiko perhosen siipien heilahdus Brasiliassa aiheuttaa tornadon Texasissa?” Hän oli huomannut että säätilan ennustamista vaikeuttaa pienikin heitto alkuarvoissa.

Summittaiset kokeilut

Pienistä muutoksista puhuu myös Charles Duhigg kirjassaan “The Power Of Habit – Why we do what we do in life and business”. Tavat ovat meissä tiukassa ja niiden muuttaminen on haastavaa. Tekemisemme perustuu pitkälti tapoihin. Duke yliopiston tutkijat päätyivät omissa tutkimuksissaan vuonna 2006 siihen, että yli 40% asioista joita teemme päivittäin on tapoja, ei tiedostettuja päätöksiä. Näitä tapoja voidaan muuttaa ja yksi tapa aloittaa muutoksen tekeminen ovat pienet kokeilut.

Psykologi Karl Weick kiteyttää ajatuksen näin: “Pienet voitot eivät synny järjestelmällisesti, peräkkäin tai sarjoina kohti tavoiteltua tulosta. Yleisempää on että pienet voitot syntyvät hajallaan olevassa ympäristössä. Kuten miniatyyriset kokeilut jotka testaavat epäsuorasti vastustusta ja mahdollisuutta ja siten nostavat esiin nämä molemmat jotka olivat piilossa”

Säännöllisyys

Jerry Seinfeld, yhdysvaltalainen näyttelijä ja koomikko uskoi säännöllisyyteen ja saavutti kuuluisuuden lisäksi myös taloudellista vaurautta. Forbes magazine mukaan hän tienasi vuonna 1998 noin 267 miljoonaa dollaria vielä vuonna 2008 vuosittainen tienesti oli 85 miljoonaa. Hän hyödynsi pienten asioiden säännöllisen tekemisen taloudellisesti erittäin hyvin.

Seinfeldin strategia….

Brad Isaac oli nuori koomikko ja pyrki koomikkopiireihin. Yhtenä iltana hän löysi itsensä klubilta jossa Jerry Seinfeld oli esiintymässä. Myöhemmin Lifehackerin haastattelussa hän kertoi, mitä Seinfeld oli sanonut hänelle kun hän kysyi takahuoneessa: “olisiko hänellä vinkkejä nuorelle koomikolle?” Näin Isaac kuvasi keskusteluaan Seinfeldin kanssa…

Hän sanoi että tehdäkseen parempaa komiikkaa pitää tehdä parempia vitsejä. Ja tehdäkseen parempia vitsejä niitä pitää kirjoittaa joka päivä. Hän sanoi minulle että minun tulisi hankkia iso seinäkalenteri jossa on koko vuosi samalla sivulla. Ripustaa se sitten näkyvälle paikalle seinällä. Seuraava steppi oli ostaa iso punainen tussi. Hän sanoi että joka päivä kun kirjoitan vitsin niin minun tulee merkitä iso punainen X kyseisen päivän päälle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

”Don’t brake the chain”

“Muutaman päivän jälkeen sinulla on ketju. Jatka sitä rataa ja ketju tulee pidemmäksi ja pidemmäksi. Pidät siitä kun se kasvaa. Muutaman viikon kuluttua pidät siitä vielä enemmän. Sinun ainoa hommasi on pitää huolta siitä että tuo ketju ei katkea”

Seinfeld ei puhunut mitään tavoitteista…..

Jos haluaa muuttaa jotain niin kaikki alkaa teoista.

Tähän loppuun vielä yksi kasvatuksellinen ohje mitä voi soveltaa vaikka johtamisessa. Legendaarisen koripallovalmentaja John Woodenin kasvatuksellinen ohje kuuluu: “Etsi tilanteita jossa voit näyttää että välität. Pienimmät teot johtavat usein suuriin muutoksiin”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s