Blogi 41 – Jokaisessa menestyvässä tiimissä on esimerkinnäyttäjiä

Suomen itsenäisyyden 100-v juhlavuoden teemana oli ”Yhdessä”. Hieno aihe. Tämä sama aihe on olennainen osa kaikkia niitä tiimejä, joissa tiimillä on tekemiselle yhteinen tarkoitus, tavoite ja päämäärä. Ja nämä yhteistä tavoitetta tavoittelevat tiimit tarvitsevat onnistuakseen esimerkinnäyttäjiä. Heitä, jotka omalla esimerkillä saavat muut mukaan #onnistummeyhdessä –fiilikseen, yhteisen päämäärän tavoitteluun sekä sen saavuttamiseen.

Tässä tekstissä kirjoitan esimerkin näyttämisen merkityksestä tiimeissä: Miksi onnistumista tavoitteleva tiimi tai yhteisö tarvitsee esimerkinnäyttäjiä, mikä esimerkinnäyttäjien vaikutus on ja mitä tapahtuu, jos esimerkinnäyttäjiä ei ole.

Miksi tiimeissä tarvitaan esimerkinnäyttäjiä

Menestystä tavoittelevissa tiimeissä kaikki ihmiset eivät ole samanlaisella tahdonvoimalla varustettuja. Ihmisten itseohjautuvuus on erilaista, heidän itseluottamuksen taso vaihtelee ja heillä on erilaisia vahvuuksia ja heikkouksia erilaisten tilanteiden hallintaan. Kun tiimi pyrkii kohti yhteistä päämäärää, tulee jonkun tiimissä näyttää esimerkkiä ja johtajuutta yhteisen päämäärän tavoittelussa.

Monesti ajatellaan, että tiimin nk. vetäjä eli johtaja, valmentaja tai esimies on se henkilö, jonka vastuulla esimerkin näyttäminen on. Näin sen tulisi olla ja näin se usein myös on. Mutta tämä ei kuitenkaan ole koko totuus. On nimittäin niin, että usein erilaisissa tiimeissä johtaja tai valmentaja ei ole persoonana se kaikkein vaikuttavin esimerkinnäyttäjä. Jotta tiimin kaikki voimavarat saadaan käyttöön, tarvitaan tiimissä johtajuutta ja esimerkin näyttämistä myös tiimin sisältä. Etenkin tiimin sisältä, samankaltaisten joukosta nousevat esimerkinnäyttäjät nauttivat kaikissa tiimeissä suurta arvostusta.

Esimerkinnäyttäjän paikka tiimeissä on aina vapaa. Siihen ei tarvitse hakea tai sitä paikkaa ei tarvitse anoa

Esimerkin näyttäminen vaatii toisilta ihmisiltä rohkeutta, toisille se on luontaista, toisten luonne taas suosii peesaamista. Esimerkin näyttämistä voi kutsua myös johtajuudeksi. Esimerkin näyttämisen tarkoitus on innostaa muut toimimaan parhaan kykynsä mukaan. Esimerkinnäyttäjän viesti muille tiimissä on: ”jos minä pystyn, niin tekin pystytte”.

”Itse olin oman korisurani pelinjohtaja-aikana esimerkinnäyttäjä. Minun tehtävä oli saada tiimi zemppaamaan yhteisen päämäärään saavuttamiseksi. Usein esimerkin näyttäminen jäi minullekin kaukaiseksi haaveeksi. Onneksi joukkueemme tiimihenki oli niin hyvä, että tiimiläiset auttoivat toinen toisiaan. Hyvässä tiimissä kukaan ei ole yksin. Minun ”huonona päivänä” muista tiimiläisistä esimerkin näyttäjiä kyllä löytyi” – Mikko Tanner

Mikä vaikutus esimerkin näyttäjillä on tiimin tai yhteisön toimintaan

Kaikki yksilöt eivät siis ole yhtä vahvoja edistämään tiimin onnistumista. Osa meistä on luonnostaan enemmän taka-alalle vetäytyviä, osa viihtyy parrasvaloissa. Osa on ekstrovertteja, osa introvertteja. Osa tiimiläisistä ja eri yhteisöjen jäsenistä tarvitsevat ympärilleen zemppaajia. Heitä, jotka omalla positiivisella tunnelatauksellaan nostavat tiimin fiilistä, elämällä tässä hetkessä, innostamalla muita mukaan yhteisen päämäärän tavoitteluun.

Screen Shot 2018-01-04 at 7.49.30
On hyvä muistaa, että esimerkin näyttäminen ei vaadi mitään sirkustemppuja. Esimerkinnäyttäjä vaikuttaa tiimin tai yhteisön toimintaan näyttämällä, miten ”hommat voi hoitaa.” Hän näyttää tekemällä että ”hän osaa”. Se on tiimin ydintekemisen mukaista ammattitaitoa, päämäärän suuntaan tekemistä ja fokuksen näyttämistä. Se on tunnetta, joka kertoo: ”tehkää kuten minä”.

”Good #leadership consists of showing average people how to do the work of superior people.” John D. Rockefeller

Esimerkin näyttäminen saa tiimiin positiivisen vireen. Timiläiset innostuvat, seuraavat ja peesaavat esimerkinnäyttäjää. Seuraajille esimerkinnäyttäjän peesaaminen on turvallinen tapa olla tärkeä osa tiimiä, onnistua omassa tehtävässä ja osallistua tiimin päämäärän tavoitteluun.

”When your best player puts it on the line every day, the other guys can’t cut corners” George Karl

Tiimeissäkin ihmisten roolit vaihtelevat. Yksittäinen tiimiläinen ei ole aina esimerkinnäyttäjä tai esim. peesaaja. Ihmisten ominaisuudet ovat erilaiset, heidän tilanteet ja fiilikset muuttuvat. Siksi on hyvä, että tiimiläiset tunnistavat esimerkin näyttämisen merkityksen tiimin toiminnan moottorina ja yhteishengen rakentajana. Kuka tahansa tiimiläisistä voi olla esimerkinnäyttäjä, omien kykyjensä, oman fiiliksensä ja oman energiansa puitteissa, koska tahansa.

Mitä tapahtuu jos tiimissä ei ole esimerkinnäyttäjiä

Olen tässä tekstissä kirjoittanut jälleen siitä, että meillä kaikilla on erilaiset itseohjautuvuuden kyvyt ja itseluottamuksen tasot. Meidän fiilistasomme vaihtelee. Tiimiläisten henkilökohtaisella fiiliksellä on suora vaikutus etenkin tiimin yhteishenkeen. Yhteishenki on tiimille väline päämäärän tavoitteluun ja sen saavuttamiseen. Hyvä yhteishenki on väline hyvän fiiliksen luomiseen tiimissä.

”Vieläkään ei ole keksitty parempaa johtamismallia kuin esimerkillä johtaminen” Henrik Dettmann

Esimerkinnäyttäjän puuttuessa tiimiläisten suoritusvarmuudet saattavat vaihdella. Tämä on luonnollista ja kuuluu elämään. Välillä tiimiläinen ylittää itsensä, useimmiten tekee sen mitä pitää, välillä mennään riman ali. Tiimin yhteisen päämäärän saavuttaminen vaikeutuu, jos esimerkinnäyttäjiä ei ole. Ilman esimerkinnäyttäjiä tiimi todella tarvitsee johtamista saavuttaakseen sille asetetun tavoitteen ja päämäärän.

Lopuksi

Esimerkinnäyttäjät ovat tiimin tekemisen tason varmistajia. He eivät näytä esimerkkiä sanojen tai pyyntöjen kautta vaan oman olemuksen ja tekemisen kautta. Edesmenneeltä koripallon mestarivalmentaja John Woodenilta kysyttiin kerran, mikä on se yksittäinen, kaikkien tärkein asia, joka jokaisen opettajan (valmentajan, esimiehen tai johtajan) tulisi tietää. John Wooden vastasi: ”1930-luvulla kuulin jotain mitä en ole ikinään unohtanut: Ei yksikään kirjoitettu sana / Ei yksikään lausuttu pyyntö / Opeta nuorille / Mitä heidän tulisi olla / Ei mikään kirja / Niissä lukemattomissa hyllyissä / Vaan se mitä opettajat / Ovat ollessaan oma itsensä (tuntematon)”

Siinä hyvä ohje esimerkin näyttämiseen liittyen. Jos tarvitset apua menestyksekkään tiimityön oivalluttamisessa tiimillesi niin ota yhteyttä. Tavoitat minut numerosta 040-7708490.

3 kommenttia artikkeliin ”Blogi 41 – Jokaisessa menestyvässä tiimissä on esimerkinnäyttäjiä

  1. Paluuviite: Menestystä tavoittelevan tiimin onnistuminen on aina prosessi, eikä tämä “prosessi” toimi ja kehity itsestään | Mikko Tanner

  2. Paluuviite: Tiimi voi onnistua ilman esimiehiä, mutta ei ilman johtajuutta ja esimerkinnäyttäjiä | Mikko Tanner

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s