Blogi 17 – Itsekäs itsensä esille tuominen myrkyttää joukkuehengen tai minkä tahansa tiimin

Tiimihengestä puhutaan ja on puhuttu paljon. Kirjoitettuna hyvään tiimihenkeen liittyvät asiat ovat itsestäänselviä. Mutta kun kysymys on ihmisistä, mitä tahansa voi käytännössä tapahtua. Hyvä tiimihenki ei ole itsestään selvyys, mutta se on täysin mahdollista saavuttaa.

Kerrataan ensin mitkä asiat yhdistävät hyviä ja menestyviä tiimejä. Niitä yhdistää mm. se, että menestyvissä tiimeissä

 • kommunikaatio ja vuorovaikutus toimivat luottamuksen rakentamisen pohjana
 • yhteinen toiminta perustuu luottamiseen
 • koetaan yhteisestä asiasta yhteinen vastuu
 • on välittämisen ja epäitsekkyyden kulttuuri
 • tiimin jäsenet ovat ylpeitä tiimiin kuulumisesta
 • on selvät tavoitteet ja toimintakulttuuri niiden saavuttamiseksi
 • on yhteiset standardit tekemiselle, ei siis sääntöjä
 • on oppimisen meininki eli joka päivä pyritään olemaan parempi kuin eilen

Kaikki hyviä tiimejä yhdistävät asiat liittyvät ihmisten väliseen vuorovaikutukseen ja ihmisten toimintaan. Siksi lienee myös selvää, että jos tiimissä on yksi myrkyllinen omena, niin koko korttitalo kaatuu. Tämä on se syy miksi ihmislähtöinen johtaminen ja toiset tiimiläiset huomioiva vuorovaikutus rakentavat tiimit ja ovat välttämättömiä niiden kehittymiselle ja kehittämiselle.

Screen Shot 2016-04-20 at 08.29.57

Pari sanaa ihmislähtöisestä johtamisesta tiimin rakennuspalikkana

Ihmislähtöinen johtaminen perustuu esimerkin ja suunnan näyttämiseen, innostamiseen ja empatiaan. Siinä kaikilla on tieto omasta roolista, yhteisestä suunnasta ja tavoitteesta. Ihmislähtöisyys varmistaa sen, että kaikki ryhmän jäsenet / tiimiläiset ovat yhtä tärkeitä ja heitä kuunnellaan. Ihmislähtöisessä johtamistavassa minkään asian ei pitäisi tulla yllätyksenä ja myrkylliset omemat tunnistetaan ennen kuin myrkky on ehtinyt vaikuttaa. Ihmislähtöisyys rakentaa yhteistyötä, luottamusta ja sitoutumista.

Mitä muutamat menestyneet palloilijat sanovat siitä kun joku haluaa tuoda itsensä esille tiimin sijaan (käytän koripalloa ehkä liikaakin esimerkkinä joten sorry siitä)

 • Susijengin valmentaja Henrik Dettmann – ”en voi sietää sitä että joku nostaa itsensä joukkueen yläpuolelle”
 • Tennistähti Steffi Graf – ”sinulla pitää olla tiettyä luonnetta ja se on mielestäni ok, mutta sinä et saa ikinään olla kunnioittamatta muita”
 • Dean Smith, yhdysvaltalainen Hall of Fame koripallovalmentaja joka valmensi North Carolinen yliopiston koripallojoukkuetta – “En ikinään rekrytoisi joukkueeseeni pelaajaa, joka huutaa joukkuetovereilleen, puhuu vähätellen lukiojoukkueensa valmentajasta, tai tekee 33 pistettä ottelua kohden kun joukkueen voitto-häviösuhde on 10-10”

Otetaanpa kiinni Dean Smithin sanomisen viimeisestä lauseesta. “En rekrytoisi pelaajaa joka tekee 33 pistettä ottelua kohden kun joukkueen voitto-häviösuhde on 10-10”. (Koripallon hienouksista tietämättömälle tiedoksi että tällöin kyseessä todennäköisesti on pelaaja, joka on pitänyt omia tilastojaan tärkeämpänä kuin sitä että hänen joukkueensa menestyy).

Miksi sitten jotkut ovat itsekkäämpiä kuin toiset? Liian vaikea kysymys minulle, enkä sitä lähde edes pohtimaan. Mutta tiedän, että sitä tapahtuu ja tulee aina tapahtumaan.

Ja koska moni tiimeihin ja johtamiseen liittyvä kirjoitukseni liippaa koripalloa niin tässä alla on malliesimerkki toimivasta tiimityöstä ja epäitsekkyydestä. Videon kesto on vajaa kaksi minuuttia ja saat siitä hyvä kuvan näistä kahdesta asiasta (tiimityöstä ja epäitsekkyydestä)

San Antonio Spurs NBA 1min 45sec

Jos haluat lisätietoja aiheesta tai kommentoida tätä kirjoitusta niin tässä yhteystiedot: Mikko +358 40 770 8490 tai mikkotanner@hotmail.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s