Blogi 16 – Standardit => tiimin yhteinen sopimus

Johdat sitten mitä tahansa tiimiä niin tavoitteesi lienee luoda ympäristö jossa

  • kaikki kokevat olevansa arvostettuja
  • tiimin kaikki jäsenet ottavat johtajuutta
  • jokainen tiimiläinen voi onnistua ja näyttää osaamisensa.

Jos uskot että tässä tilanteessa tiimi toimisi mielestäsi hyvin niin vastaus tähän on yhteiset standardit, ei tiimin sisäiset säännöt. Yhdessä sovitut standardit innostavat, säännöt masentavat. Ja tästä muutama rivi aiheesta lisää….

Mitä eroa säännöillä ja standardeilla on kun kysymyksessä tiimin rakentaminen, kehittäminen, kehittyminen tai yhteistyö?

Säännöt:

  • Ne ovat useimmiten ylhäältä alaspäin annettuja (poikkeuksiakin löytyy)
  • Ne koetaaan velvollisuuksiksi ja niiden noudattaminen aiheuttaa paineita
  • Niihin kiinnitetään huomiota muiden asioiden kustannuksella
  • Ne eivät ole aina “yksi koko sopii kaikille” –mallia johtuen tiimin jäsenten erilaisista odotusarvoista
  • Niiden sanamuoto on usein kielteinen

Standardit (lue: toimintatavat)

  • Tiimit rakentavat ne itse eli ne ei tule sille annettuna
  • Tiimin on helpompi sopia yhteiset toimintatavat negatiivis-sävytteisten sääntöjen sijaan
  • Sanamuoto standardien kuvaamiseen on niiden tärkein osa

Duke yliopiston pitkäaikainen koripallovalmentaja Mike Krzyzewski kuvasi hänen joukkueensa standardeja näin. “Meillä on usein (tarkoittaen eri vuosia) 4-5 standardia ja ne ovat tämänkaltaisia”

  • “Olemme aina ajoissa”
  • “Harjoittelemme erinomaisesti”
  • ”Olemme rehellisiä toisillemme”
  • ”Arvostamme toisiamme joukkueessa”
  • “Emme tee mitään missä loukkaamme toisiamme, perheitämme, tiimiämme tai yhteisöämme”

Krzyzewski painotti miksi hän on standardien kannattaja: ”sääntö on minun luomani ja sitten sitä joko noudatetaan tai ei noudateta. Standardit puolestaan kuvaavat sitä miten me toimimme päivittäin”.

Standardeja kuvaavat sanat ovat se juttu. Jos säännössä lukee että “älä ole myöhässä” ja standardissa että “olemme aina ajoissa” niin viesteissä on eroa kuin yöllä ja päivällä. Asia on sama mutta standardin teksti luo yhteiselle tekemiselle fiiliksen ja rakentaa näin positiivista ilmapiiriä. Standardit kuvaa aihetta “näin me toimimme täällä”. Standardeissa ”ajoissa olemisesta” tulee toimintatapa ja normi, ei sääntö.

Myös se että asioista puhutaan “me”-muodossa viestittää vaikuttavasti. Se jättää kaikille henkilökohtaisen sekä yhteisen vastuun toimia standardien mukaisesti.

No mitä sitten tapahtuu jos joku ei toimi standardien mukaisesti. Kirjassaan “Leading with the Heart” Mike Krzyzewski kertoo että standardien rikkomuksiin puututaaan sen perusteella kuka on kyseessä. Siis kuka rikkoo yhteisiä standardeja. Eli eri ihmisillä on erilaiset seuraamukset.. Ei kuullosta tasapuoliselta… Mutta…. Seuraamukset eivät välttämättä liity urheiluun vaan henkilöön itseensä. Toiset selviävät tilanteesta pyytämällä anteeksi, jollekin toiselle seuraamus on kovempi. Tämä useimmiten perustuen siihen, miten kyseinen henkilö oli noudattanut yhteisiä standardeja aikaisemmin. Krzyzewski myös totesi että ”useimmiten joukkueen tähtipelaajat ovat niitä jotka noudattavat standardeja muita paremmin”.

Screen Shot 2016-04-20 at 08.34.50

Tässä on hyvä huomioida että vaikka Mike Krzyzewski toimii ammattimaisesti toimivien urheilijoiden kanssa (Duke ja Team USA) niin silti hänen viestinsä säilyy kirkkaana ja yhdenmukaisena riippumatta ympäristöstä – osallista tiimisi rakentamaan yhteinen polku ja käsittele heitä yksilöinä.

Mike Krzyzewski pystyi välttämään systeemin joka perustuu sääntöihin ja seuraamuksiin. Hänen systeemissään ollaan “reiluja, mutta ei tasapuolisia”. Toiset ansaitsevat teoillaan enemmän tasapuolisuutta kuin toiset. Tämä vaatii rohkeutta toimia, mmtta kun sen saa käytännössä toimimaan niin ryhmä pärjää ympäristössä jossa “kilpaillaan toisia vastaan ja paras tiimi palkitaan”

Johtajalla pitää olla rohkeutta johtaa. Hän tarvitsee itseluottamusta oikeiden pääätösten tekemiseen, niin joukkue kuin yksilötasolla. Ja hänen pitää istuttaa ja kasvattaa onnistumisen kulttuuri toimintaan.

Standardit on mahdollista luoda kun tiimi ymmärtää suunnan ja maalin samankaltaisena ja sitoutuu siihen. Standardien kiteyttäminen on sen jälkeen fasilitointia vaille valmis.

Jos haluat apua standardien luomisessa sinun tiimillesi niin ota yhteyttä

Mikko +358 40 770 8490 tai mikkotanner@hotmail.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s