Blogi 18 – Hyvä henki on tiimin tai yhteisön menestymisen edellytystekijä

Oletko koskaan kuullut voittavan tiimin jäsenen sanovan että ”pärjäsimme koska meillä on surkea henki”? – tuskin. Sen sijaan olet varmasti kuullut että ”pärjäsimme koska meillä on hyvä henki”.

Eli tiimin yhteinen menestyminen on aina hengellinen matka jossa hyvä henki näyttelee pääosaa…

Hyvä henki syntyy yhteisestä tekemisestä ja yhteisestä matkasta. Yhteen hitsautuminen vaatii epäitsekkyyttä ja yhteistä vastuuta. Tiimiläisillä on vastuunsa sen syntymisessä mutta niin on myös tiimin johtajalla.

R2GPUMJ7W6

Tässä alla on kahdeksan asiaa, joista osa painottaa johtajan vastuuta ja velvollisuutta, osa taas tiimiläisten roolia. Näitä asioita yhdistää kuitenkin se, että ne kaikki ovat tuttuja asioita menestyville tiimeille.

Kommunikaatio

Johtajan perustehtävä yhteisön tai tiimin kehittämisessä on kommunikoida luottamusta herättäen. Luottamus rakentuu monesta osatekijästä. Yksi asia kuitenkin jouduttaa sen syntymistä = se että tiimin jäsenet katsovat toisiaan silmiin kommunikoidessaan. Jos ja kun näin toimitaan säännöllisesti, niin luottamus saa lisää kasvutilaa. Avoin kommunikaatio luo edellytykset luottamukselle ja se on siten myös johtamisen ja kulttuurin luomisen kulmakivi.

Kommunikoinnista täytyy muistaa vielä se, että siinä on kaksi puolta. Se miten sinä puhut muille ja se miten sinä kuuntelet muita.

Luottamus

Luottamus on tärkeä osa tiimin sisäisessä toiminnassa. Luottamuksen rakentaminen vaatii avoimen ja rehellisen vuorovaikutukseen perustuvan kommunikaation. Yhteisössä tai tiimissä vallitseva luottamukseen perustuva ilmapiiri mahdollistaa yhteisen vision ja yhteisen matkan kohti yhteistä tavoitetta. Luottamus vahvistaa tiimihenkeä ja kaikkien tiimiläisten itseluottamusta. Sen viesti kaikille on – me luotamme sinuun. Ja se on vahva tuki kaikille.

Vastuu

Tiimissä tiimiläisten tulee ymmärtää, että niin kauan kun he ovat tiimin jäseniä, he ovat osa jotain suurempaa kuin he itse. Tämä on yksi tärkeimmistä asioista tiimin yhtenäisyyden, kehittymisen ja työrauhan kannalta – kyse ei ole yksilöstä vaan tiimistä.

Välittäminen

Avainsana välittämisessä on empatia, ei sympatia. Jokaisella tiimiläisellä on aina sillöin tällöin huolia ja murheita. Meidän pitää kuitenkin näyttää se, että välitämme mitä maailmassa tapahtuu. Se että osoitamme empatiaa näyttää sen että välitämme. Tiedät ja tunnet jotain siitä miltä toisesta tuntuu.

Ylpeys

Ylpeys syntyy siitä mitä yhdessä on koettu. Käytännössä se näkyy niissä tilanteissa joissa tiimihenkeä koetellaan. Kaikki se, mitä yhdessä on koettu ja tehty, näkyy vahvuutena, ylpeytenä ja yhteenkuuluvuutena esim. vaikeassa tilanteessa.

Tavoitteet

Yhteisö tai tiimi tarvitsee tavoitteet joita kohti edetä, step by step. Tavoitteen seurantaan pitää olla mittarit, mutta mittaamisesta ei saa koskaan tehdä valvonnan välinettä, vaan…. Tällä matkalla tavoitteena pitää olla tiimin kaikkien yksilöiden kehittyminen jotta tiimiläiset voivat seurata omaa kehitystään. Tämän tavoitteen määrittelyssä pitää siteerata edesmennyttä koripallovalmentaja John Woodenia. Hän sanoi aikoinaan, että hänelle merkittävin menestyksen mittari oli se, miten lähelle omaa potentiaaliaan yksilöt ja tiimi pääsivät kehittymisessään. Tässä on hyvä tavoite elinikäiselle oppimiselle.

Standardit

Standardit mielummin kuin säännöt. Ja kerron miksi…. Kun yhteisössäsi tai tiimissä on säännöt, tulee vastaan aina tilanteita, joissa säännöt ja omat ajatuksesi menevät ristiin. Et ole sääntöjen kanssa samaa mieltä, mutta kuitenkin noudatat niitä… Mutta jos yhteisössä tai tiimissä onkin sääntöjen sijaan standardit, jotka on yhdessä mietitty ja sovittu, tulee niistä käytäntönne ennen pitkää.

Oppiminen

Tiimityö ja sen kehittyminen perustuu siihen että ihmiset oppivat toisistaan enemmän. Tässä oppimisessa menee aikaa ja sitä ei voi hoputtaa. Se on kuin tiedettä siitä mitä toinen ajattelee ja miten voimme viedä tiimiä yhdessä eteenpäin. Ihmiset eivät ole mekaanisia systeemejä joiden rataa voi ohjata tai jotka voi asettaa oikeille raiteille. Se että ihmisiä käsittelee ihmisinä on tiimityön kannalta aivan oleellista ja tätä oppimista ei tiimin kehittämisessä voi ikinä tehdä liikaa.

Ylläoleva on yksi näkemys siitä, mitä menestyvät tiimit pitävät sisällään. Tiimin rakentaminen vaatii aikaa ja se ottaa sen ajan minkä se ottaa. Vuorovaikutuksessa ja yhteisessä matkassa maalaisjärjen käyttäminen kannattaa. Kysehän on ihmisistä jotka ovat emotionaalisia olentoja, eivät rationaalisia.

Ja sitten loppuun yksi asia mitä yhteisön tai tiimin johtaja ei voi ulkoistaa: suunnan ja esimerkin näyttäminen.

—–

Jos haluat apua tiimihengen ja yhteisen suunnan rakentamisessa sinun tiimillesi niin ota yhteyttä / Mikko +358 40 7708490 tai mikkotanner@hotmail.com

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s