Blogi 33 – Kysymyksiin perustuvan agendan rakenteella on merkitystä

Kirjoitin viime viikolla (viikko 16, v 2017) blogitekstin otsikolla: Agenda ja kokouksen vetäjä määrittelevät kokouksen onnistumisen. Siinä tekstissä toin esille kaksi asiaa. Kokouksesta saa toimivan, jos a) kokouksen agenda perustuu kysymyksiin ja b) kokouksella on ryhdikäs vetäjä. Tällöin vältytään tilanteelta että kokouksessa puhutaan niitä näitä, päätetään niitä näitä ja keskitytään muihin asioihin kuin itse kokouksen aiheeseen.

Jatkan samaa aihetta. Tässä kirjoituksessa on muutama rivi kysymyksiin perustuvan agendan rakentamisesta.

Hyvien ja oivalluttavien kysymysten tekeminen ei ole helppoa

Aloitetaan kysymyksistä

Kysymys alkaa kysymyssanalla ja päättyy kysymysmerkkiin. Sitten kysymyssanoista… Eri kysymys-sanoilla on merkitystä. Mitä –alkuiset kysymykset ovat helpompia vastata kuin miten –alkuiset kysymykset. Kysymyksestä tekee oivalluttavan se, että siihen ei voi vastata kyllä tai ei. Tärkeintä kysymyksissä lienee kuitenkin, että kysymyksen tekijä ja kysyjä on selvillä kysymyksen tarkoituksesta. Tällä tarkoitan sitä, että kun hän esittää kysymyksen, hän tietää, milloin kysymykseen on vastattu. Tämän varmasti kaikki poliittisia haastatteluja katsoneet tunnistavat. Toimittajat tekevät hyviä kysymyksiä mutta monet poliitikot vastaavat kysymyksen vierestä. Syyt tähän toki kaikki tiedämme.

Kysymykset agendassa

Päätin viime viikolla että kerron uudessa kirjoituksessa niitä asioita, mitä minä olen oppinut kysymyksiin perustuvan agendan rakentamisesta. Alla on fiktiivinen malliagenda , jossa agendan aiheena on mihin kokeiluihin keskitymme ”onnistumme yhdessä” –hengen kehittämisessä viikolla 20?

Agenda määrittelee kokouksen tavoitteen ja jokaisella kohdalla agendassa on merkitystä. Järjestyksellä on merkitystä. Kysymyksillä on merkitystä. Kokouksen vetäjällä ja hänen ryhdikkyydellä on merkitystä. Tämän agendan ja kokouksen äärivaihtoehto on se perinteinen tapa – ”Hei käydään taas torstaina läpi sitä meidän “onnistumme yhdessä” –juttua. Tulkaa kaikki neukkariin torstaina klo 9.00”. Kaiken voi tehdä toisin, jos haluaa.

Screen Shot 2017-04-25 at 13.15.57

Jos kaipaat apua kokous- tai agendakäytäntöjenne valmennuksessa niin ota yhteyttä. Mikko Tanner 040-7708490 tai mikko.tanner@anwot.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s