Blogi 29 – Itseluottamus yksilön vahvistajana ja menestyvän tiimin rakennusaineena

Kuuntelin Radio Suomesta Miki Kuusen (mm. Wolt ja Slush) haastattelua vuoden 2016 Slushin aikoihin. Haastattelu oli hyvä. Yhdessä haastattelun osuudessa häneltä kysyttiin hänen onnistumisistaan eli miksi hän on omasta mielestään onnistunut? Hän vastasi, että: ”suurin syy hänen onnistumisille on se, että hänen ympärillä on aina ollut ihmisiä jotka ovat uskoneet häneen. Tällä tavalla hänen itseluottamus ja usko itseensä on vahvistunut matkan varrella”

Tästä samasta asiasta puhuvat niin yksilölähtöiset joukkueurheiluvalmentajat kuten Henrik Dettmann & Erkka Westerlund kuin monet muutkin. Itseluottamus on onnistumisen perusta. Tämä ”terve itseluottamus” pitää erottaa sellaisesta itseluottamuksesta jossa henkilö pitää itseään muita parempana (arrogantti) aikaisemmista saavutuksistaan johtuen….

Pienet onnistumiset rakentavat itseluottamusta 

Yksilöillä ja tiimeillä pitää olla tavoitteita. Tavoite antaa tekemiselle suunnan ja se fokusoi keskittymistä. Tavoitteen määritteleminen antaa tiimille tiedon siitä, mihin tiimi menossa ja mitä se tavoittelee. Tavoite saavutetaan tekemällä tarkoituksenmukaisia asioita johdonmukaisesti päivittäin. Nämä pienet askeleet, pienet päivittäiset tekemiset ja pienet päivittäiset onnistumiset ovat niitä jotka vahvistavat yksilöiden itseluottamusta.

Yksilöiden itseluottamus mahdollistaa tiimin menestymisen

Itseluottamuksella varustetut yksilöt mahdollistavat tiimin menestymisen. Raapaisen tässä edesmenneen koripallovalmentaja John Woodenin menestyvän tiimin mallia. Siinä yksilöiden itseluottamuksen kehittyminen on keskeisessä roolissa. John Wooden rakensi kasvattajauransa aikana nk. ”Pyramid Of Success” ideologian (http://www.coachwooden.com/pyramid-of-success).

Yhteisöllisyys ja hyväksyntä toisten silmissä ovat meille motivaatiotekijöitä

”Pyramid of Successin” ja yksilöiden itseluottamuksen vahvistumisen linkki on selkeä. Tässä muutama esimerkki.

Ahkera työn tekeminen – menestystä ei ole ilman ahkeraa työn tekemistä. Se on aina menestyksen takana mutta ei takaa sitä. Ahkera työn tekeminen antaa pohjan itseluottamuksen vahvistumiselle.

Innostus – Ahkera työn tekeminen tarvitsee tunnetta mukaan. Innostus on se tunne. Se ottaa sydämen mukaan tekemiseen ja pehmentää ahkeran työn tekemisen rasitusta.

Taidot – Teitpä mitä tahansa sinun tulee osata asiasi mestarillisella tasolla. Tämä koskee niin urheilijoita, hoitohenkilökuntaa kuin myös bisnesihmisiä. Oman kyvykkyyden tunnistaminen ja siinä kehittyminen vahvistaa itseluottamusta. Tiedät että osaat.

Hyvä kunto – Hyvä kunto niin fyysisesti, henkisesti ja moraalisesti lisää yksilön itsetuntemusta. Tiedän kuka olen, mitä haluan ja mihin pyrin. Opin itsestäni lisää ja luotto omiin kykyihini kasvaa.

Tiimityö – Yhteisöllisyys ja hyväksyntä toisten silmissä ovat meille motivaatiotekijöitä. Menestyvät tiimit rakentuvat epäitsekkyyden ja tiimin puolesta uhrautumisen filosofialle. Tiimin menestyminen on tärkeämpää kuin oman egon pönkittäminen. Kun tämä epäitsekkyyden tila on saavutettu, yhteisöllisyys kehittyy ja pienet onnistumiset seuraavat toinen toistaan. Itseluottamuksen vahvistumiselle on luotu alusta.

Me tarvitsemme ympärillemme ihmisiä jotka välittävät meistä

Näytä että välität

Itseluottamus syntyy ja kehittyy mm ihmisten omakuvasta. Jotkut meistä ovat kyllin vahvoja rakentamaan omaa itseluottamustaan mutta suuri osa ei. Silloin me tarvitsemme ympärillemme ihmisiä jotka välittävät meistä. Ihmisiä jotka uskovat ja luottavat meihin, kannustavat meitä, joiden kanssa me koemme yhteisöllisyyttä ja hyväksyntää.

screen-shot-2016-12-14-at-12-31-55

Kun me tässä ympäristössä tunnistamme kyvykkyytemme ja huomaamme kehittyvämme niin itseluottamuksemme kehittyminen saa hyvän alustan. Artisti Saara Aalto on mm todistanut tämän todeksi.

Yksilölähtöinen johtaminen ja yhteisöllinen tiimityö mahdollistavat yksilöiden itseluottamuksen kehittymisen. Jos haluat apua yksilölähtöisen johtamisen tai yhdessä tekemisen kehittämisessä niin ota yhteyttä.

Mikko +358 40 770 8490

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s