Blogi 30 – Onnistumme yhdessä -henki on se kulttuuri ja idea joka siivittää tiimin kohti yhteistä päämäärää

Onnistumme yhdessä hengen rakentaminen ja rakentuminen lähtee yhteisestä suunnasta, päämäärästä ja tavoitteesta. Se lähtee esimerkin näyttämisestä ja siitä, että ryhmä tai yhteisö määrittelee, mitä ”onnistumme yhdessä” tarkoittaa heille. Mutta pelkkä yhteinen suunta ja tavoite ei riitä, tässä perusteet:

Vuoden 2016 vantaalainen, Ice Hearts -jääkiekkoseuran (http://www.icehearts.fi) perustaja Ville Turkka, sanoi vuoden 2017 alussa, että heidän jääkiekkoseuraansa tulevilla lapsilla ja nuorilla on kaikilla sama viesti; ”näe minut”.

Jos toinen ihminen jätetään huomioimatta, on viesti hänelle: pärjää yksin ja zemppiä. Tästä on pitkä matka onnistumme yhdesssä –henkeen.

Juttelin aiheesta Villen kanssa, jolloin hän sanoikin että viesti on itse asiassa Emiritiusarkkipiispa John Vikströmiltä lainattu. Vikström on usein viitannut siihen, että meille ihmisille on tärkeää saada tulla nähdyksi erityisesti omana itsenämme. Tämä ”näe minut” on olennainen osa ryhmän tai yhteisön onnistumme yhdessä –hengen syntymistä. Jos toinen ihminen jätetään huomioimatta, on viesti hänelle: pärjää yksin ja zemppiä. Tästä on pitkä matka onnistumme yhdesssä –henkeen.

Olen aikaisemmissa kirjoituksissani viitannut ihmisten motivaatiotekijöihin ja etenkin tutkijatohtori Frank Martelan ajatuksiin. Oheisesta linkistä näet hänen ajatuksiaan liittyen ihmisen sisäiseen motivaatioon ja miten sisäinen motivaatio vaikuttaa tekemiseemme. (https://www.youtube.com/watch?v=A9e0DbGL2-c).

Viittasin tämän kirjoituksen ensimmäisessä lauseessa siihen, kuinka onnistumme yhdessä –hengen kehittäminen vaatii muutakin kuin yhteisen suunnan tai yhteisen tavoitteen. Tämä ”muu” on juuri ihmisten motivaatiotekijöiden huomioimista ja niiden ymmärtämisen kautta tapahtuvaa yhdessä tekemisen kehittämistä. Siitä nyt tarkemmin:

 Miksi haluamme saavuttaa onnistumisia muiden kanssa?

Ensinnäkin, muiden kanssa onnistuminen on mukavampaa kuin yksin onnistuminen. Onnistumista pääsee juhlimaan niiden ihmisten kanssa, joihin luottaa ja joita arvostaa. Muiden kanssa onnistuminen vahvistaa meitä ja antaa uskoa uusiin onnistumisiin enemmän kuin yksin onnistuminen.

Muiden kanssa onnistuminen nostaa rimaa, jolloin meidän on mahdollista tavoitella suurempia onnistumisia. Toisin sanoen, painimme eri sarjassa kun onnistumme muiden kanssa emmekä yksin. Sille, että haluamme onnistumisia muiden kanssa, löytyy siis myös perusteita meidän motivaatiotekijöistä:

Ulkoinen motivaatiotekijä: hyväksyntä ja status muiden silmissä

Hyväksyntä muiden silmissä on merkittävä motivaatiotekijä. Haluamme että meidät huomataan ihmisinä. Rakentaessamme onnistumme yhdessä –henkeä, on tämän motivaatiotekijän ymmärtämisen oltava ajatuksen ytimessä. Me (kaikki) haluamme hyväksyntää muiden silmissä. Ja se johtaja tai esimies joka ei huomiota tarjoa, ei ota tätä mahdollisuutta osaksi onnistumme yhdessä –hengen rakentamista.

Sisäinen motivaatiotekijä: yhteisöllisyys

Ihminen on laumaeläin. Meillä on syvällinen tarve olla yhteydessä toisiin ihmisiin. Ideaalitilanteessa ympäristömme tarjoaa meille arvostusta, välittämistä ja turvallisuutta. Ympärillämme olevat ihmiset siis vaikuttavat motivaatioomme.

Yhteisöllisyys ja onnistumme yhdessä -henki lyövät kättä myös siinä mitä tavoittelemme

Tiimin tai yhteisön onnistumme yhdessä –henki lähtee kehittymään ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta. Yhteinen tavoite ei yksin riitä, sillä yhteisen tavoitteen kommunikointi ei saa meitä automaattisesti positiiviseen yhteistyöhön muiden kanssa. Tämä yhteisen tavoitteen voimaan luottaminen on valitettavan yleistä suomalaisessa johtamisessa.

Yhteisöllisyys ja onnistumme yhdessä –henki lyövät kättä myös siinä mitä tavoittelemme. Muiden kanssa voimme tavoitella jotain suurempaa, ja siihen yhteisöllisyyden ymmärtäminen motivaatiotekijänä on avainasemassa.

Sisäinen motivaatiotekijä: hyvän tekeminen – auttaminen

Toisen auttaminen ja hyvän tekeminen vaatii empatiakykyä. Muiden auttaminen on sisäinen motivaatiotekijämme, eikä se tapahdu ulkopuolisen ärsykkeen toimesta.

Se, että autan muita, motivoi niin minua kuin autettaviakin. Onnistumme yhdessä –hengen kehittämisessä muiden auttaminen on yksi merkittävimpiä asioita; minä autan sinua kehittymään, sinä oivallat vahvuutesi ja tätä kautta innostut kehittymään. Kehittyminen motivoi sinua ja lisää meidän keskinäistä luottamustamme. Meille syntyy halu onnistua yhdessä ja saavuttaa meille asetettu yhteinen tavoite. Toisten auttamisella on siis vaikutusta myös auttajaan.

Sisäinen motivaatiotekijä: kyvykkyys

Onnistumme yhdessä –henki kehittyy kun johtaminen ja esimiestyö perustuu vuorovaikutukseen, toisen auttamiseen ja toisen kyvykkyyden tunnistamiseen.

Pelkällä asiapainoitteisella esimiestyöllä esimies saattaa tunnistaa toisen kyvykkyyden, mutta motivaatiotekijäksi siitä ei ole ellei myös yksilö itse tunnista omaa kyvykkyyttään

Oman osaamisen tunnistaminen motivoi meitä. Voimme tunnistaa oman osaamisemme, omat vahvuutemme ja parhaassa tapauksessa oman kehittymisemme. Tätä voi lisäksi edesauttaa yksilölähtöisellä esimiestyöllä. Pelkällä asiapainoitteisella esimiestyöllä esimies saattaa tunnistaa toisen kyvykkyyden, mutta motivaatiotekijäksi siitä ei ole ellei myös yksilö itse tunnista omaa kyvykkyyttään.

 Ajatuksia onnistumme yhdessä –hengen johtamisesta

Onnistumme yhdessä –henki on ”me”, ei ”minä”. Onnistumme yhdessä –henki vaatii yhdessä tekemistä, jolloin oma ego pitää jättää taustalle ja ottaa toisen huomioiminen ihmisenä ajattelun ytimeen. Onnistumme yhdessä -henki kehittyy pienten yhteisten onnistumisten kautta ja sen syntymiseen ja kehittymiseen ei riitä yhteinen suunta tai yhteinen tavoite.

Tässä lopuksi muutama onnistumme yhdessä –hengen johtamiseen liittyvä kysymys pohdittavaksi.

  • Mitä esimerkkiä minä näytän muille?
  • Mitä vahvuuksia muilla ihmisillä on?
  • Miten minä autan muita ihmisiä kehittymään?
  • Miten minä autan muita ihmisiä onnistumaan?

Jos haluat lisätietoja aiheesta tai kommentoida kirjoitusta niin ota yhteyttä. mikkotanner@hotmailcom tel 040-7708490

 

 

 

 

4 kommenttia artikkeliin ”Blogi 30 – Onnistumme yhdessä -henki on se kulttuuri ja idea joka siivittää tiimin kohti yhteistä päämäärää

  1. Paluuviite: Menestyvässä korisjengissä toimii toimivan työyhteisön elementit | Mikko Tanner

  2. Paluuviite: Epävarma tulevaisuus kannattaa kohdata yhdessä muiden kanssa | Mikko Tanner

  3. Paluuviite: Joukkueurheilun ideoilla lisää myötätuntoa suomalaisille työpaikoille | Mikko Tanner

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s