Kyse on johtamisesta ja tämä kirjoitus on yksilölähtöisen johtamisen promootio. Peesaan entistä piiskurivalmentajaa, nykyistä ystävääni Henrik Dettmannia. Hän kuvaa kirjassaan ”Johtamisen taito” johtamista näin…..”Joskus johtaminen jaetaan ihmisjohtamiseen ja asiajohtamiseen. Mielestäni jako on mieletön. Kaikki lähtee ihmisistä, mutta koska toiminnan tavoitteena ei yleensä ole pelkkä yhdessäolo, myös asiat on pakko ottaa huomioon. Joskus toimitaan ihmiset edellä, toisinaan taas mennään asiat edellä. Itse puhuisinkin tilannejohtamisesta, jossa eteen tuleviin haasteisiin yritetään vastata kaivamalla ihmisistä esiin tilanteen vaatimia kykyjä ja ominaisuuksia.”
Jotta johtaja voi ”kaivaa ihmisistä esiin tilanteen vaatimia kykyjä ja ominaisuuksia” niin ihmistuntemus nousee esille. Yksilölähtöinen johtaminen on ratkaisu tähän. Se edellyttää johtajalta oman ja johdettavien persoonallisuuksien tuntemista.
Yksilölähtöinen johtaminen edellyttää johtajalta oman ja johdettavien persoonallisuuksien tuntemista.
Yksilölähtöisestä johtajasta ainutlaatuiseen yksilöön
Yksilölähtöisen johtamisen ytimessä keskitytään yksilöiden osaamisen, taitojen ja kykyjen kehittämiseen. Kun johtaminen on yksilölähtöistä niin jokaista yksilöä pyritään auttamaan juuri hänen yksilöllisten tarpeiden mukaisesti. Suomen jääkiekkomaajoukkueiden viimeaikainen menestys nojaa juuri tähän oivallukseen.
Yksilölähtöisessä johtamisessa kaikki lähtee henkisistä tekijöistä, johdettavan (ja johtajan) omasta tahdosta ja halusta tehdä asioita. Yksilölähtöisen vuorovaikutuksen tavoitteena on, että yksilöt alkavat ottamaan vastuuta omasta kehittymisestään. Erkka Westerlund kiteytti muutoksen Ylen verkkosivulla muutama päivä sitten sanomalla että ”tämä juuri on se iso muutos perinteiseen yksisuuntaiseen johtamismalliin”. Eli Johtaja auttaa johdettavaa ottamaan vastuun omasta kehittymisestään.
Samoilla linjoilla on Henrik Dettmann kirjassaan ”Johtamisen taito”. Siinä hän nimesi yksilölähtöiseen johtamiseen liittyviä asioita, jotka kaikki alkavat k-kirjaimella: kyseleminen, kuunteleminen, kannustaminen ja kiittäminen. Tässäkin on kysymys johdettavan kehittymisestä ja voimaannuttamisesta, ei auktoriteetin avulla ohjaamisesta.
Yksilön kehittäminen lisää sitoutumista ja luottamusta yhteiseen tekemiseen
Yksilölähtöinen johtaminen kehittää yksilöä, mahdollistaa tiimityön ja menestyvän kulttuurin kehittämisen.
Yksilölähtöisen johtamisen edut ovat kiistattomat ja lista on loputon. Tässä on kuvattu muutamia asioita, joista yksilölähtöiseen johtamiseen osalliset ihmiset hyötyvät, osa enemmän ja suoraan, osa välillisesti ja vähemmän.
Yksilölähtöinen johtaminen kannattaa. Se on kaikkea sitä, mitä ihmiset tarvitsevat kokeakseen arvostusta ja hyväksymistä juuri sellaisena kuin he ovat.
Jos haluat kuulla tästä aiheesta lisää tai kommentoida kirjoitusta niin tässä yhteystiedot: Mikko +358 40 770 8490 tai mikkotanner@hotmail.com
Paluuviite: Epävarma tulevaisuus kannattaa kohdata yhdessä muiden kanssa | Mikko Tanner