Blogi 26 – Menestyvät tiimit, osa 8/8 => oppiminen ja kehittyminen ei lopu koskaan

Uuden oppiminen ja huonoista tavoista pois oppiminen kuuluvat menestyvien tiimien ominaisuuksiin. Menestyvä tiimityö ja sen edelleen kehittyminen perustuu siihen, että ihmiset ovat oppimiskykyisiä, toimivat vuorovaikutuksessa, kehittyvät ja oppivat lisää.

En keskity tässä menestyvistä tiimeistä kertovassa kirjoituksessa oppimisen ja kehittymisen merkityksen korostamiseen. Se on tärkeää ja me tiedämme sen. Käyn sen sijaan tässä läpi kolme oppimisen muotoa (ei tieteellistä vaan käytännöllistä), jotka yhdistävät menestyviä tiimejä.

1. Opetellaan tuntemaan toiset tiimiläiset mahdollisimman hyvin

Menestyvät tiimit perustuvat vuorovaikutukseen, luottamukseen, yhteiseen vastuuseen, välittämiseen, jne.. Kysymys on siis ihmisten välisestä toiminnasta ja yhteistyön kehittymisestä. Tiimin toiminta mahdollistaa yksilön menestyksen ihmislähtöisen johtamisen ohella.

Menestyvän tiimin rakentuminen lähtee siitä, että yksilö tuntee itsensä ja osaa johtaa itseään. Seuraava steppi on toisen kohtaaminen ja tässä toisen tiimiläisen tunteminen astuu kuvaan mukaan. Mitä paremmin tunnet itsesi ja muut tiimiläiset, sitä parempaa yhteinen matkan tekemisenne on ja sitä todennäköisemmin saavutatte yhdessä yhteisen tavoitteenne. Tässä oppimisessa menee aikaa ja sitä ei voi hoputtaa. Se on kuin tiedettä siitä, mitä toinen ajattelee ja miten voimme viedä tiimiä yhdessä eteenpäin.

2. Jokaisen itseoppiminen

Nykymaailmassa itseoppimiseen kannustetaan lähes kaikkialla. Henkilökohtaisella tasolla oppiminen on sitä, että yksilö parantaa taitojaan, lisää tietoa, jne.. Ammattimielessä kaikki oppiminen vahvistaa kykyä kohdata muuttuva maailma ja kehittää itseään. Itseoppimisen muodot ja mallit ovat miltei rajattomat tänä päivänä. Itseoppimiseen kannustetaan monelta eri suunnalta. Uuden oppimiseen liittyy kuitenkin myös se, että vanhat tavat tulee tunnistaa, ja uuden oppimista haittaavista tavoista tulee päästä eroon.

Bad habits 60000

Menestyvissä tiimeissä kaikkien tulee kokea vastuu omasta kehittymisestään, olla itseohjautuva ja kehittyä itsensä johtamisessa. Jotkut tarvitsevat tässä enemmän tukea kuin toiset ja se on hyvä huomioida.

3. Toisten tekemisestä, ajatuksista ja sanomisesta oppiminen

Toisilta oppiminen on tehokas tapa oppia uutta. Tähän voi liittyä mm. toisten onnistumisista tai virheistä oppiminen, toisen esimerkistä oppiminen, tai vaikka ihan puhdas matkiminen. On myös yleistä, että jonkun tiimiläisen tekemistä käytetään esimerkkinä, jolla oivallutetaan muille tiimiläisille tekemisen vaikutuksia ja vahvistetaan näin tiimin yhteishenkeä.

Screen Shot 2016-04-04 at 14.30.26

Bisnesguru Jack Welch pohtii kirjassaan ”Voittajaksi” johtajien oppimista ja johtajuutta. Hän on itse oivaltanut toisilta oppimisen mahdollisuudet ja samaan hän kannusti myös muita johtajia hänen johtamassa yhtiössä. Hän kertoi sanoneensa GE:llä muille johtajille seuraavan vinkin: ”Te voitte – ja teidän pitäisi – ottaa oppia myös toisistanne”.

Tiedon jakamisesta ja toisilta oppimisesta puhuttaessa dialogia ei sovi unohtaa. Dialogin mahdollisuuksista toimii esimerkkinä mm. japanilaisen professori Nonakan tutkimukset viime vuosituhannen lopussa uuden tiedon luomisesta ja toisilta oppimisesta HBR – the knowledge creating company

Lopuksi…

Menestyvät tiimit elävät uuden oppimisesta. Tiimien tulee ylläpitää kulttuuria jossa kiinnostus oppimiseen on keskiössä ja oppimiskykyä kehitetään ja arvostetaan. Oppimiseen liittyen on hyvä kuitenkin muistaa, että menestyvissä tiimeissä on erilaisia ihmisiä, on introvertteja ja ekstrovertteja. Jokaisella tiimiläisellä on oma tapansa oppia. Kun tilanne on tämä, niin menestyviä tiimejä ei voi johtaa asia edellä. Asiat tulee tottakai  saattaa valmiiksi, mutta itse johtamisen tulee olla ihmislähtöistä, jossa jokaista tiimiläistä voidaan auttaa kehittymään juuri hänen omista lähtökohdista .

Legendaarinen, jo edesmennyt koripallovalmentaja John Wooden kiteyttää toisilta oppimista näin: “Älä yritä olla parempi kuin muut. Opi muiden tekemisestä ja pyri olemaan paras versio itsestäsi. Menestys tulee tämän tekemisen sivutuotteena”

 

 Jos haluat apua ihmislähtöisen johtamisen kehittämisessä tai menestyvän tiimin ominaisuuksien oivalluttamisessa niin ota yhteyttä

Mikko +358 40 770 8490 tai mikkotanner@hotmail.com

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s