Blogi 19 – Menestyvät tiimit, osa 1/8 => kommunikaatio luottamuksen rakentajana

Kommunikaation rooli tiimin kehittämisessä on luottamuksen rakentamista ja vahvistamista.

Tiimin kehittämiseen liittyvällä kommunikaatiolla on monta variaatiota. On kirjallista kommunikaatiota, suullista kommunikaatiota, kehonkieltä, jne… Kommunikaatiota on esimieheltä tiimiläiselle, tiimiläiseltä tiimiläiselle ja tiimiläiseltä esimiehelle. Ja sitten kaikkia muitakin kombinaatioita näiden välillä ristiin rastiin. Tämä kaikki on vuorovaikutusta, mutta kutsun sitä tässä kirjoituksessa kommunikaatioksi.

QEY806M77E

Koska kommunikaation variaatioitakin on useita, aiheuttaa se kommunikaatiollekin haasteita tiimin rakentamisessa ja kehittämisessä. Kommunikaatio voi olla jotain mikä helpottaa tiimin kehittämistä, tai sitten jotain sellaista millä tekee vain hallaa….

Kommunikaation tavoitteena on osana tiimin rakentamista ja kehittämistä luottamuksen rakentaminen ja vahvistaminen.

Tässä yhdeksän asiaa jotka on hyvä huomioida kun mietitään tiimin kehittämistä ja kommunikaatiota.

  1. Persoonallisuus ja ihmislähtöisyys: Kommunikointi voi olla kaikkea jäykän & virallisen ja persoonallisen & ihmiskeskeisen väliltä. Varmaa on, että jäykkä ja virallinen kommunikaatio ei ole omiaan rakentamaan menestyvää tiimiä. Persoonallinen ja ihmislähtöinen kommunikointi vastaavasti  sopii hyvin luottamuksen rakentamiseen. Siinä ihminen kommunikoi ihmisen kanssa, ei rooli roolin kanssa. Me odotamme melkein poikkeuksetta ihmislähtöistä vuorovaikutusta, emme yksipuolista argumentointia kenenkään taholta.
  1. Visio ja päämäärä: Vision ja päämäärän kommunikointi on tiimin rakentamisen ydintä. Oli kyse sitten kirjallisesta, verbaalisesta tai kehonkieleen perustuvasta kommunikaatiosta, niin vision kommunikointi ymmärrettävällä tavalla lisää luottamusta, ei vähennä sitä. Ihmiset haluavat olla mukana tiimissä, jolla on yhteinen ja innostava visio & päämäärä.
  1. Tiimityö: Tässä kohdassa on helppo sanoa että kommunikoinnin tulee olla vuorovaikutteista. Tiimityö ja yhteen hiileen puhaltaminen eivät onnistu yhteen suuntaan kommunikoimalla. Luottamusta herättävän kommunikaation tulee olla vuorovaikutteista ja yhteiseen tekemiseen kannustavaa. Kommunikaatiossa tulee viljellä moninkertaisesti enemmän sanaa ”me” kuin ”minä”.
  1. Rehellisyys: Lienee aika selvää että menestyvää tiimiä ei voi perustaa epärehelliseen kommunikaatioon. Sitä ei voi tapahtua esimieheltä tiimiläiselle, tiimiläiseltä tiimiläiselle tai tiimiläiseltä esimiehelle. Epärehellisyys on asia, joka ei jää paljastumatta kun tiimi kehittyy matkallaan kohti menestystä. Yksi hyvä malli on luoda tiimiin kaikkien sisäistämä tapa, jossa ihmisten välisissä keskusteluissa katsotaan aina keskustelukumppania silmiin.
  1. Sitkeys: Mikään ei tapahdu hetkessä, ei etenkään menestys. Onnistuminen ja menestyminen vaatii toistoja ja taas toistoja. Tiimiläiset odottavat esimieheltä, toisiltaan ja itseltään sitkeyttä, jolla menestyksen perään jaksetaan puurtaa. Jos taas joku tiimin jäsen osoittaa luovuttamisen merkkejä niin se tarttuu ja saattaa johtaa huonojen tapojen opetteluun. Tiimiläisten tulee oivaltaa, että he ovat tekemässä yhteistä matkaa jossa yhteishenki ja luottamus kehittyvät ajan kanssa, eivät yhdessä hetkessä.

Suomen koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann totesi syksyllä 2015 julkaistussa kirjassaan että ”mikään ei ole niin helppoa kuin huonojen tapojen opettelu.” Tämä juuri liittyy sitkeyteen. Jos joku tiimiläinen musertaa yhteishenkeä niin se tarttuu.

  1. Intohimo: Intohimon kirjallinen, suullinen ja kehonkielen kautta tapahtuva kommunikointi kuuluu listaan ymmärrettävästi. Tiimiläiset arvostavat intohimoa. He arvostavat esimerkinnäyttäjiä ja yhteiseen asiaan intohimoisesti suhtautuvia tiimiläisiä. Ja kuten usein on todettu, esimerkillä johtaminen lienee edelleen yksi parhaista ihmisten johtamisen tavoista.
  1. Empaattisuus: Tiimiläisiä pitää kuunnella herkällä korvalla ja empaattisuutta ei saa unohtaa. Yksi asia kuitenkin tulee pitää mielessä. Empaattisuus ei ole sitä että kuunnellaan rajattomasti muita tiimiläisiä. Empaattisuus on sitä, että kuunnellaan kyllä, mutta myös osallistutaan, vuorovaikutetaan ja viedään yhteistä asiaa eteenpäin. 
  1. Lojaalisuus: Tiimit erottaa ryhmästä ihmisiä se, että tiimillä on yhteinen tavoite ja tarkoitus & jokaisella tiimissä on oma tärkeä rooli yhteisen tarkoituksen toteuttamisessa. Jotta tavoitetta kohti voidaan yhdessä kurkottaa niin tarvitaan yhteistyötä. Ja mitä läheisempi yhteistyö, sitä lojaalisempia tiimiläiset ovat toisilleen. Lojaalisuudesta taas ei ole mitään muuta kuin hyötyä menestyvän tiimin rakentamisessa. Kommunikaation tulee siis pyrkiä kaikin keinoin vahvistamaan tiimiläisten uskoa itseensä, toisiinsa, yhteiseen tekemiseen ja yhteisen tavoitteen saavuttamiseen.
  1. Vuorovaikutus: Numero 9 on kertausta: Menestyvän tiimin rakentaminen on vuorovaikutusta kaikissa tilanteissa. Ihmiset kommunikoivat toisilleen kirjallisesti, suullisesti tai kehonkielellä. Vuorovaikutuksella rakennetaan sitä ihmislähtöistä luottamusta johon menestyvän tiimin toiminta ja kehittyminen perustuu.

Kommunikaatio ja vuorovaikutus ovat siis läsnä kaikessa mikä liittyy menestyviin tiimeihin. Kommunikaation tehtävänä on rakentaa luottamusta kirjallisesti, suullisesti tai kehon kielen välityksellä, sen vaikutus tiimin kehittämisessä tulee tiedostaa ja siihen todella kannattaa panostaa.

 

Jos haluat apua tiimihengen ja yhteisen suunnan rakentamisessa sinun tiimillesi niin ota yhteyttä. Mikko +358 40 770 8490 tai mikkotanner@hotmail.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s