Blogi 48 – Kapteeni, tiimin onnistumisen varmistaja

Tiimien onnistumisessa on kysymys yksilöiden yhteistyön onnistumisesta. Erilaisia tiimejä on eri toimialoilla lukemattomia, ja kaikkia näitä erilaisia tiimejä yhdistää se, että Ihmiset tekevät tiimin tuloksen. Ainakin ennen robottien vallankumousta.

Itse pohdin tiimityötä ja tiimityön mahdollisuuksia joukkueurheilun näkökulmasta. Mitkä tiimityön elementit toimivat joukkueurheilussa ja mitkä eivät? Mitä ideoita joukkueurheilun tiimityöstä voimme kopioida esim. työelämään?

Mitä jos myös työelämän tiimeissä olisi tiimin kapteeni?

Tässä tekstissä keskityn joukkueurheilun tiimityön takuuhenkilöön eli joukkueen kapteeniin. Mitä jos myös työelämän tiimeissä olisi tiimin kapteeni? Kapteeni on joukkueurheilussa se tiimin jäsen, joka toimii joukkueen valmentajan (pomon) apuna, niin kentällä kuin kentän ulkopuolella. Niin asioiden tekemisen varmistamisessa, kuin myös yhteishengen rakentamisessa. Kapteenilla on itseasiassa tietynlainen tuplarooli. Hän on yksi tiimiläisistä ja valmennuksen eli johdon luotettava apulainen.

Tässä viisi asiaa, jotka kuuluvat joukkueurheilussa kapteenin rooliin ja joista kapteenit tunnetaan.

  1. Esimerkinnäyttäjä

Monessa joukkueurheilun tiimissä joukkueen jäsenet valitsevat keskuudestaan kapteenin. Toki joukkueurheilussakin on myös lukemattomia tiimejä, joissa joukkueenjohto joko päättää tai osallistuu päätökseen kapteenia valittaessa.

Kapteeniksi valitaan usein henkilö, johon luotetaan yhteisten asioiden edistäjänä. Vaalisloganeilla kapteeniksi ei tule valituksi. Kysymyksessä on valinta, jossa henkilö on osoittanut esimerkinnäyttäjän kykynsä, ja jossa henkilön aikaisemmalla toiminnalla on suuri merkitys. Teot ovat ratkaisevia.

Kapteeni vs MVP

Esimerkin näyttämisen merkitys on tuttu juttu varmasti monelle. Tiimin kapteenin tulee osata asiansa ja olla esimerkinnäyttäjä, tekemisessä ja asenteessa. Kapteeni ei oikaise asioissa. Hän on henkilö, jota seurataan ja joka omalla toiminnallaan saa muut mukaan yhteisen päämäärän tavoitteluun. Hän on tiimin yhteishengen rakentamisen kulmakivi.

Kapteenin esimerkinnäyttäjän rooli ei katso rajoja. Tiimiläiset seuraavat kapteenin esimerkkiä, niin hyvässä kuin pahassa. Kapteenin tekeminen näyttää sitä tietä, mitä tiimi tulee kulkemaan.

  1. Virheiden tekijä

Esimerkin näyttäminen on siis ykkösjuttu, eikä esimerkin näyttäminen ole pelkkiä onnistumisia. Myös epäonnistumiset kuuluvat osaksi kapteenin roolia. Tiimiläiset antavat kapteenin virheet anteeksi, jos kapteeni puolestaan antaa 100% tiimin onnistumisen tavoitteluun. Mutta jos kapteeni löysäilee, on hän helposti syyllinen myös tiimin epäonnistumiselle.

Jos kapteeni pelkää epäonnistumista, hän ei mene koskaan rohkeasti kohti uutta. Ja jos kapteeni ei etene rohkeasti uusille poluille, ei hän koskaan tule tekemään virheitä, eikä siten myöskään oppimaan niistä.

  1. Kyykyttämisen vastustaja

Kapteeni ei kyykytä, piste. Kapteeni etsii ihmisistä vahvuuksia ja hyviä ominaisuuksia. Näitä molempia tarvitaan, kun tiimi tavoittelee yhteistä onnistumista. Kapteenin näkökulmasta kaikki tiimiläiset ovat tärkeitä.

Hyvän etsiminen toisista helpottuu, kun tiimiläiset tietävät, mikä toista motivoi, mitä hän pelkää ja mistä hän unelmoi.

Päivittäisen tekemisen tueksi tiimi tarvitsee yhteisen ja innostavan päämäärän. Tiimiläisten tulee tietää toistensa roolit ja tuntea heidät ihmisinä. Hyvän etsiminen toisista helpottuu, kun tiimiläiset tietävät, mikä toista motivoi, mitä hän pelkää ja mistä hän unelmoi.

Kun tiimin yhteistyö toimii, on tiimin sisäinen vertaispalaute kyykyttämisen sijaan välittämistä => Minä vaadin sinulta enemmän koska sinusta on enempään => minä välitän sinusta.

Vaatia voi niin monella tavalla, ei kuitenkaan kyykyttämällä.

  1. Muiden auttaja

Paras tapa auttaa tiimiä onnistumaan on auttaa muita tiimiläisiä onnistumaan. Kun me onnistumme, myös minä onnistun. Kapteeni tietää tämän.

Kapteeni toimii sparrauskumppanina niin tiimin pomon suuntaan, kuin myös muiden tiimiläisten suuntaan.

Kapteenin rooliin kuuluu myös valmentajan eli tiimin pomon viestin välittäminen tiimiläisille. Hyvästä kapteenista on suunnaton apu tiimin valmentajalle. Valmentajalla on viestintänsä apuna tiimiläinen, johon muut tiimissä luottavat. Tiimin valmentajan viestin välittäminen on myös kunnianosoitus kapteenille. Se kertoo siitä, että kapteeniin luotetaan. Kapteeni toimii sparrauskumppanina niin tiimin pomon suuntaan, kuin myös muiden tiimiläisten suuntaan.

  1. Muista välittävä

Tässä pätee vanha sanonta: ”Tiimikaverisi eivät välitä siitä, miten paljon sinä tiedät, ennen kuin he tietävät, miten paljon sinä välität.” Vain aito välittäminen näkyy ja luo sitä paljon puhuttua luottamusta.

John Wooden: ”Etsi tilanteita, jossa voit näyttää, että välität”

Onnistumista tavoittelevissa tiimeissä välittäminen näkyy pyyteettömänä toisten puolesta tekemisenä. Se on palvelemista ja tekemistä ilman, että siitä odotetaan henkilökohtaista palkintoa. Avainsana välittämisessä on empatia, ei sympatia. Empatia pitää sisällään kommunikaatiota, vuorovaikutusta ja toisen henkilön tilanteen ymmärtämistä. Sympatia ei välttämättä näy ulospäin ollenkaan.

Legendaarinen ja edesmennyt koripallovalmentaja John Wooden antoi myös hyvän ohjeen tiimien kapteeneille toimialasta riippumatta: “Etsi tilanteita, jossa voit näyttää, että välität. Pienimmät teot välittämisessä voivat johtaa kaikista suurimpiin tekoihin” => välittäminen on tekoja.

Lopuksi

Kapteeni on siis esimerkillinen tiimin asioiden tekemisessä ja tiimin yhteishengen rakentamisessa. Hän kannustaa ja arvostaa muita. Hän on se tiimiläinen, joka ajattelee tiimin parasta ja rakentaa sitä hyvää yhteishenkeä, mikä mahdollistaa tiimin yhteisen onnistumisen. Hyvä kapteeni arvostaa itseään, pitää itsestään huolta ja välittää tiimin onnistumisesta enemmän kuin omasta onnistumisestaan.

Mikko 040-7708490

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s