Blogi 21 – Menestyvät tiimit, osa 3/8 => yhteinen vastuu yhteishengen rakentajana

Johtajuudesta ja yksilön vastuusta on puhuttu julkisuudessa paljon. Teksteissä avataan usein itseohjautuvuuden ja itsensä johtamisen merkitystä. Useissa kirjoituksissa painotetaan, että työelämässä viihtymisen vastuu on merkittävässä määrin yksilöllä. Samaten johtajuus ei ole nykyajattelussa johtajien yksinoikeus vaan ”modernissa työelämässä” se kuuluu kaikille. Niin se varmasti on. Onhan esimerkiksi osaamisen kautta tuleva vastuu sellaista, jonka esille tuominen ja siihen liittyvän tiedon jakaminen hyödyttää kaikkia. 

Tämän lyhyen kirjoituksen tarkoitus ei ole jatkaa yksilön oman vastuun painottamista vaikka sekin tähän kirjoitukseen liittyy. Tässä kirjoituksessa aiheena on yhteisön tai tiimin yhteinen vastuu. Eli mitä menestyvän tiimin yhteiseen vastuuseen kuuluu ja miksi yhteisen vastuun oivaltaminen on tärkeää menestystä tavoittelevissa tiimeissä.

Ja sitten asiaan…..

Yhdessä me olemme enemmän, yksin selvästi vähemmän

Menestystä tavoittelevissa tiimeissä tiimiläisten tulee ymmärtää, että niin kauan kun he ovat tiimin jäseniä, he ovat osa jotain suurempaa kuin he itse. Tämä on yksi tärkeimmistä asioista tiimin yhtenäisyyden, kehittymisen ja työrauhan kannalta – menestystä tavoittelevissa tiimeissä kyse ei ole vain yksilöstä vaan tiimistä ja sitä kaikki eivät hevin oivalla.

Yhteisen vastuun voima on mahtava. Yhteisen vastuun oivalluttaminen, kehittäminen ja rakentaminen on jokaisen joukkueurheilussa vaikuttavan valmentajan agendalla top-3 asioita.

Miten yhteinen vastuu sitten näyttäytyy niissä yhteisöissä ja tiimeissä, joissa sitä on kehitetty ja joissa se on muodostunut käytännöksi.

1. Nöyryys: Kyse ei ole yksilöstä vaan tiimistä. Tiimin jäsenet ovat osa jotain suurempaa kuin he itse. Tämän oivaltaminen vaatii nöyryyttä. Se ei kuitenkaan tarkoita toisten mielestelyä vaan pyyteentöntä toimimista tiimin eduksi. Egot ja omat vahvuudetkin saa tuoda esille, kunhan ne valjastetaan tiimin yhteisen päämäärän tavoitteluun. Nöyryys on ”me”, ei ”minä”.

IRLZ7O8P2H

2. Visio ja päämäärä: Menestyvissä tiimeissä ymmärretään visio ja päämäärä samankaltaisesti. Tämän ymmärryksen rakentaminen vision ja päämäärän kommunikoinnista. Kommunikaatio rakentaa luottamusta ja luottamus mahdollistaa yhteisen vision rakentamisen. Menestyvissä tiimeissä kannetaan yhteinen vastuu matkasta, kohti yhteistä tavoitetta.

3. Tiimityö:  Jokainen tiimin jäsen on vastuussa tuloksesta. On siis tärkeää että jokaista tiimin jäsentä kannustetaan, arvostetaan ja tuetaan tekemään parhaansa sekä onnistumaan. Tämä kannustamisen ilmapiiri rakentuu luottamuksen & lojaalisuuden kautta ja ihmislähtöinen johtaminen on siinä pääosassa.

Wooden team spirit

4. Rehellisyys: Menestyvissä tiimeissä ohje on simppeli: “ole valmistautunut ja rehellinen”. Rehellisyys on osa kommunikaatiota ja luottamuksen rakentumista. Valmistautuminen vastaavasti on kunnioitusta muita tiimiläisiä kohtaan. Yksilön tulisi miettiä näin: ”jos he ovat valmistautuneita niin minäkin olen valmistautunut”. Rehellisyyteen liittyy myös palaute. Tässä ajattelussa palaute on toisen auttamista kehittymään. Se on viesti: ”minä välitän sinusta”. Rehellisen palautteen ilmapiiri vaatii tiimissä toisiin luottamista ja toisista välittämistä.

5. Intohimo: Intohimon osalta ei voi todeta mitään muuta kuin sen minkä edesmennyt koripallovalmentaja John Wooden totesi omasta valmentajakokemuksestaan: “Intohimo on väliaikaista mutta rakkaus on kestävää. Jos olet riippuvainen intohimosta, tarvitset sitä jatkuvasti lisää ja lisää jotta se toimii. Jos meillä kaikilla olisi rakkautta siihen tasoon saakka mitä kaikilla pitäisi olla, kaikki olisivat onnellisempia”.

6. Lojaalisuus: Lojaalisuus alkaa yksilöstä – oletko lojaali omille ajatuksillesi ja tekemisillesi? Lojaalisuus on yhteisen vastuun takuusana. Jotta lojaalisuutta voi rakentaa yhteisöön tai tiimiin, tulee tiimillä olla esimerkinnäyttäjä  joka ymmärtää mitä lojaalisuus on.

Useimmat meistä haluavat kuulua yhteisöön tai tiimiin jonka johtaja välittää meistä, kohtelee meitä tasapuolisesti ja kunnioittaen, arvokkaasti ja huomaavaisesti. Näin toimiessaan he rakentavaa yhteistä vastuuta ja lojaalisuutta.

Lopuksi…. Yksilöllä on tietenkin rooli yhteisen vastuun rakentamisessa ja kehittämisessä ja hänen tulee huolehtia omasta roolistaan. Mutta ovatko kaikki valmiita tähän vastuuseen ja rakentaako pelkkä yksilön vastuu yhteisöä tai tiimiä jossa vallalla on luottamus ja yhteinen vastuu. Voi olla mutta enpä ole varma. Varmemmin sellainen tiimi rakentuu mm ylläoleviin asioihin ja ihmislähtöiseen johtamiseen ja vuorovaikutukseen keskittymällä.  

 

Jos haluat apua tiimihengen ja yhteisen suunnan rakentamisessa sinun tiimillesi niin ota yhteyttä. Mikko +358 40 770 8490 tai mikkotanner@hotmail.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s