Blogi 13 – Voittavan tiimin raaka-aineet => oppitarinani koriksesta

Luin joulun alla artikkelin “Clipper maailman ympäri purjehduskilpailusta” http://bit.ly/1ZyEyA5 . Tässä vuoden kestävässä kilpailussa amatööripurjehtijat, joista monet ovat täysiä noviiseja ennen harjoittelun aloittamista, toimivat veneissä ammattilaiskapteenin johdolla. Veneitä kilpailussa on 12 kappaletta ja ne ovat täysin samanlaisia rakenteeltaan.

Screen Shot 2016-04-20 at 08.46.38

Haasteita on jatkuvasti. Tiimien jäsenillä on erilaisia taustoja, vastaan tulee odottamattomia ja nopeasti muuttuvia tilanteita, olosuhteissa on epävarmuutta ja moraalia & motivaatiotasoa täytyy ylläpitää jatkuvasti. Johtamisen näkökulmasta mielenkiintoisin kysymys oli: ”miten suhtauduttiin asioihin jotka vaikuttivat tiimien valitsemiin strategioihin mutta etenkin, miten näitä muuttuvia asioita pystyttiin hyödyntämään”.

Koska veneet olivat identtiset niin erot kilpailevien venekuntien välillä syntyivät tiimityöskentelyssä, johtamisessa, strategiassa ja huolellisessa täytäntöönpanossa. Näin on varmasti monessa muussakin paikassa. Kun kaikki muu on samanlaista niin erot syntyvät ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta ja ihmisten kanssa toimimisesta.

Luettuani artikkelin pohdin kokemuksiani koripallosta. Pelasin lajia vuosia sitten ja siitä opitut asiat dominoivat edelleen ajatteluani ja ne on syytä kirjoittaa puhtaaksi – Mistä raaka-aineista voittava tiimi rakentuu omien kokemusteni perusteella.

Clipper –kirjoituksen löydöksiin on helppo yhtyä… Olisi myös helppo kirjoittaa kaikista neljästä erottavasta tekijästä omiin kokemuksiini peilaten, mutta valitsen näistä tiimityöskentelyn ja siihen liittyvän huolellisen täytäntöönpanon.

Voittoisan koripallojoukkueen tiimihenki rakentuu kahdessa fyysisessä tilassa. Toinen niistä on kooltaan 420 m2 ja toinen useimmiten 20-80 m2.

Tiimityöskentelyn kehittymisen fyysinen tila numero 1. Koripallon pelikenttä, koko 420m2, pituus 28 metriä ja leveys 15 metriä.

Koripallokenttä on se paikka, missä suurin osa tiimityöskentelyn kehittymisestä joukkueen sisällä tapahtuu. Siellä pidetään harjoitukset ja siellä pelataan pelit. Miltei kaikki peliin ja kilpailemiseen liittyvä tehdään siellä, useimmiten yhdessä.

Ja koska tämä on se paikka missä tiimityöskentely kehittyy niin sillä on väliä miten asiat siellä tehdään.

– Yhteinen tekeminen ja yhteiset tavoitteet ovat ”me-hengen” perustaa.

– Kun suunta on selvillä niin tekemisen laatu ratkaisee. Minä teen asiat hyvin, sinä teet asiat hyvin ja luottamus rakentuu.

– Oma luottamuksesi tekemiseen kasvaa kun tunnet sopivasi porukkaan ja koet onnistumisia.

– Se että sinä yksilönä kehityt ja saat lisää itseluottamusta on tärkeää. Mutta tiimityöskentelyn kannalta siitä on hyötyä vain jos se palvelee joukkuetta ja yhteistä tavoitetta. Peli ja yhteinen kehittyminen on tärkeintä.

Suomen koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann kiteytti syksyllä 2015 ilmestyneessä kirjassaan tätä ”yhdessä tekemisen” tärkeyttä hyvällä lauseella.

Screen Shot 2015-12-29 at 10.16.01.png

Tiimityöskentelyn kehittymisen fyysinen tila numero 2. Pukukoppi, koko 20-80 m2.

Jos pelikenttä on tiimihengen rakentumisen kannalta tärkeä niin on myös pukukoppi. Toiminta tiimityöskentelyn kehittymiseen on vain niin täysin erilaista kuin se mikä tapahtuu koripallokentällä… Urheilujoukkueen pukukoppia voisi jotenkin verrata työpaikkojen kahvihuoneeseen tai tupakkapaikkaan… Siellä tapahtuu se sosiaalinen kanssakäyminen, joka ei liity itse joukkueen tekemisen tai työn tarkoitukseen. Siellä käydään ne keskustelut mitkä vahvistavat yhteistä tekemistä, tai huonossa tilanteessa heikentävät sitä.

Urheilujoukkueen pukukoppi eroaa esim. työpaikkojen kahvihuoneista ja tupakkapaikoista siinä, että urheilujoukkueen pukukoppikeskusteluihin osallistuvat kaikki joukkueen jäsenet. Työpaikoilla näin ei useinkaan ole.

Ja lopuksi

Tiimin kehittyminen voittajajoukkueeksi on monien asioiden summa. Tärkeää on ainakin että tiimillä on yhteinen suunta ja yhteinen tavoite. Tärkeää on myös huolellinen tekeminen tavoitteen saavuttamiseksi. Muuttuvia osia on paljon ja tässä johtaminen astuu kuvaan. Tiimin johtaminen on innostamista ja empatiaa, esimerkin ja suunnan näyttämistä. Se on reagoimista ja tilanteiden hyödyntämistä kun tilanteet muuttuu. Ja ennen kaikkea, se on ihmisten kanssa toimimista.

 

Jos haluat apua tiimihengen ja yhteisen suunnan rakentamisessa sinun yhteisölle tai tiimille niin ota yhteyttä

Mikko +358 40 770 8490 tai mikkotanner@hotmail.com

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s